»Kako je ta položaj sploh lahko prijeten?« To sem se spraševala, ko sem prvič izvedla predklon, ki ga v jogi imenujemo klešče in ki ga bomo izvedli na koncu tokratne prakse. Ko sem se sama prvič srečala s tem položajem, mi je bilo v njem resnično težko. Moje mišice na zadnji strani nog so bile tako zategnjene, da se je, ko sem se prvič iz izhodiščnega položaja spustila v prvo, aktivno fazo predklona, to navzven komaj opazilo.

Sčasoma so moje mišice na zadnji strani nog postale bolj fleksibilne, prav tako mišice hrbta, tako da sedaj občutim, kako ta položaj lepo raztegne in sprosti cel zadnji del telesa, kar je tudi bistvo predklonov na fizični ravni.

Morda bi si mislili, da se danes - glede na to, da jogo prakticiram že več kot osem let - »zložim z nogami«, pa se ne. In dvomim, da se kdaj bom. Ampak v resnici je zame večji napredek v jogi to, da sprejmeš, do kam lahko prideš v danem trenutku. Da sprejmeš, da se tvoje telo (in s tem tudi položaji) ves čas spreminja in da je to nekaj povsem normalnega. Vsak med nami ima unikatno telo, zato ne glede na to, katere vadbe se boste lotili, prosim, vadite ves čas po svojih zmogljivostih. 


Učenje prepuščanja

Predkloni nas učijo tudi pomembne življenjske lekcije prepuščanja. Živimo v času, kjer nam tehnologija omogoča, da nad praktično vsako stvarjo lahko izvajamo nadzor. Pridigajo nam, da je za čisto vsa področja življenja treba imeti pripravljen načrt. Po drugi strani pa nas trenutna neobičajna situacija, povezana z epidemijo, uči, kako se vse načrtovano lahko v trenutku poruši.

Kako dobro se po takšnem scenariju znamo prepustiti dogodkom, ki sledijo in ob katerih se lahko počutimo povsem nemočni? Kako nam gre od rok soočanje s spremembami in spuščanje stvari (službe, odnosov …), ki nas ne podpirajo več? Izraz »just let go« (spusti se, op. p.) se sliši tako lahkoten, pa vsi vemo, da je prav spustiti včasih nekaj najtežjega, celo strašljivega. 

Preden greste v prakso, vam namenim samo še misel Janje Božič Marolt, ustanoviteljice Mediane, ki je z odgovorom na to, kako premaguje strah, prav fantastično povzela lekcijo, ki jo nosijo predkloni. Takole pravi: »Bolj, ko se prepustim, manj me je strah. Spoznanje, da ne morem rešiti celega sveta in imeti vsega dogajanja ter ljudi pod nadzorom, je moja zmaga vseh zmag.«

Ste zamudili prve dele Onine poletne šole dobrega počutja? Oglejte si jih tukaj! Sicer pa vam priporočamo, da se s klikom na to povezavo prijavite in novo vadbo boste vsak teden prejeli na elektronski naslov. V petem delu, ki bo na ogled 16. julija, se bomo posvetili zasukom, ki so izjemnega pomena za zdravje naše hrbtenice, z njimi pa izboljšamo tudi prebavo.