Ta teden imam za vas poseben izziv. Vabim vas, da ste do naslednjega tedna vsak dan pozorni na svojo telesno držo. Predvsem opazujte predel srca in ramena. Recimo v tem trenutku. Je vaš prsni koš odprt ali zaprt. Razen v primeru, da sedite (ali ležite) povsem zravnano, je vaš prsni koš po vsej verjetnosti zaprt, pogreznjen vase. Rame pa težijo naprej.

Zdaj pa naredite en majhen gib, in sicer zaokrožite z rameni nazaj, tako da lopatici zadaj na hrbtu prideta čim bolj skupaj. Se je vaš prsni koš odprl? Odlično, zdaj pa še zadihajte v predel srca. Na ta način opazujte svojo držo in jo po potrebi popravite s tem mikro gibom. 


Način življenja, ki nas zapira

Čez dan se pogosto nagibamo naprej (kuhanje, vožnja z avtomobilom, delo, sedenje za računalnikom, zrenje v telefon …), zaradi česar ima danes veliko ljudi zaprto telesno držo.

Nagibanja nazaj in odpiranja prsnega koša praktično skorajda ni, zato je smiselno v svoj vsak dan vnesti nekaj vaj, ki uravnovešajo način držanja naprej.

Zaradi sključene telesne drže so naše prsne mišice lahko kar precej skrajšane, zato moramo delati na njihovem raztezanju, mišice hrbta pa raztegnjene, zato jih moramo čim bolj okrepiti.

V tokratnem videu bomo tako spoznali položaje, ki jih v jogi imenujemo zakloni in ki nam pomagajo pri odpiranju na telesnem in emocionalnem nivoju. Hkrati ti položaji tudi spodbujajo pretok energije in nas poživljajo. 

Odprt prsni koš, boljše počutje

Ko smo v predelu srca zaprti, se to ne odraža zgolj v obliki slabe telesne drže in neoptimalnem dihanju, ampak se posledično lahko že zgolj zaradi tega ne počutimo dobro.

Naše telo se neprestano odziva na telesne in čustvene spremembe – tako tiste, ki prihajajo iz zunanjega okolja, kakor tudi na spremembe, ki prihajajo iz notranjosti. Ko se počutimo slabo, ko nas kaj boli, ko smo v stiski ali ko nas nekdo prizadene, se naše telo zapre. In obratno, ko smo veseli in zadovoljni, korakamo po svetu s pokončno držo.

Če se torej slabo počutje odslikava v slabši drži, lahko z izboljšanjem telesne drže vplivamo na izboljšanje počutja? Odgovor je seveda pritrdilen, razlago za to pa v jogi najdemo v teoriji o košah (o kateri smo pisali v 2. delu), ki govori o povezanosti in sovplivu vseh slojev naše biti. 

Ste zamudili 1. del in 2. del? Oglejte si ju tukaj! Če vam je všeč naša brezplačna poletna šola, vam priporočamo, da se prijavite s klikom na to povezavo in novo vadbo boste vsak teden prejeli kar na svoj elektronski naslov. V 4. delu, ki bo na ogled 9. julija, se bomo posvetili pravilnemu izvajanju predklonov in razbremenitvi hrbta.