Praznovanja so, kot kaže, medkulturno univerzalna. In njihov ključen namen je povsod tkanje socialnosti. Vzpostavljanje in reprodukcija vezi sodelovanja med ljudmi. Ta vidik praznikov je na zahodu in tudi v Sloveniji pozabljen. Posledica je, da se je tudi v Sloveniji razširilo enačenje decembrskih praznovanj s potrošništvom. Kar je neumnost. Praznike in praznovanja so poznali tudi v družbah, ki s potrošništvom niso imele nič.

Praznovanja niso manifestacija potrošništva. Ampak manifestacija socialnosti. Če jih zahodnjaki in tudi Slovenci povezujejo s potrošništvom, gre za rezultat uspešnega manevra kapitala, ki mu je med praznovanji in potrošnjo uspelo vzpostaviti povezavo, ki je tako močna, da me je nedavno neki novinar vprašal, naj mu povem za darilo, ki nič ne stane. Odgovorila sem, da je to vaš najljubši šal, ki ga vaša prijateljica obožuje: šal morate oprati, zlikati, zaviti in ji ga pokloniti za darilo. Bil je vidno presenečen.

Očitno tudi kritiki potrošništva ne razumejo več nekaterih temeljnih pravil praznikov. In praznovanj. Ki pa so ključna.


Kar darila počnejo, je, da vzpostavljajo in podaljšujejo odnose sodelovanja med ljudmi. Zato v decembru nujno dajte in prejmite čim več daril. S tem boste za leto 2018 skreirali gosto socialno mrežo. Ki je vaša podporna socialna mreža. Ta deluje vedno.


Prvo ključno pravilo je, da je treba praznovati v kulturno predpisani točki časa. In to zato, ker so praznovanja med drugim kulturne prakse merjenja časa. Vsaka enota časa se konča s praznovanjem. Nova enota časa se začne s praznovanjem. Ker gre za kulturno definirane prakse merjenja časa, se ne morete sami odločiti, kdaj boste praznovali.Drugič, če je za določeno praznovanje predpisano darovanje, je obvezno v darovanju sodelovati. Z darovanjem se med ljudmi vzpostavijo odnosi sodelovanja. Ko nekdo darilo da in ga drugi sprejme, se med njima vzpostavi upniško-dolžniško razmerje (darovalec  je upnik, prejemnik je dolžnik), ki zahteva vzajemno sodelovanje za eno kulturno enoto časa. Pri nas za eno koledarsko leto. Ko je leta konec, odnosi sodelovanja prenehajo obstajati. Zato jih morate, če želite, da ne ostanete socialno izolirani in sami, podaljšati. Z darovanjem. Tudi ti odnosi bodo trajali le eno kulturno predpisano enoto časa. Itn. Kar darila počnejo, je, da vzpostavljajo in podaljšujejo odnose sodelovanja med ljudmi. Zato v decembru nujno dajte in prejmite čim več daril. S tem boste za leto 2018 skreirali gosto socialno mrežo. Ki je vaša podporna socialna mreža. Ta deluje vedno. Ne glede na to, kako deluje država. Vaše podjetje. Ali kar koli drugega, od česar ste odvisni.


Praznujte, darujte in pojejte nekaj, kar vas bo razveselilo! To so počeli vedno. In verjemite: so preživeli!


Tretjič, zapomniti si velja, da je decembra treba darovati, ne pa sodelovati v dobrodelnosti. Dar namreč skreira vez, ki zahteva, da v naslednji točki časa tisti, ki je bil z darilom podrejen (torej obdarovanec), darilo vrne. To pomeni, da z darilom zdaj on podredi tistega, ki mu je bil prejšnjo enoto časa nadrejen. Ali povedano drugače: darovanje ne kreira trajnih vezi podrejenosti. Kar pa dobrodelnost počne. Hrbtna stran dobrodelnega daru je namreč, da tisti, ki ga dobi, ni obvezen darila vrniti. S tem je trajno vpisan v pozicijo podrejenosti. Dobrodelnost torej trajno podreja. Dar ne.


Praznovanja niso manifestacija potrošništva. Ampak manifestacija socialnosti. Če jih zahodnjaki in tudi Slovenci povezujejo s potrošništvom, gre za rezultat uspešnega manevra kapitala.


Četrtič, zelo upam, da ne sodite med tiste, ki bodo tudi za praznike svoje nepredelane probleme procesirali skozi hrano. Čeprav so te prakse vsesplošno prisotne. Tako so na Turbulenci razlagali, kako nevarno je jesti za praznike. Saj boste pridobili težo. Neka strokovnjakinja je celo povedala, da za božični večer ne bodo imeli večerje, ampak se bodo povzpeli na hrib. Nihče ni povedal, da je to patologija. Kar je. Zapomnite si: če imate preveč kilogramov, jih nimate zaradi tega, kar pojeste decembra. Ampak zato, kako jeste vse leto.        

Skratka: praznujte, darujte in pojejte nekaj, kar vas bo razveselilo! To so počeli vedno. In verjemite: so preživeli!

Srečno! 


*Kolumna izraža osebno mnenje kolumnistke in ne nujno tudi stališča uredništva.