Pred kratkim ste se vrnili iz Moskve. Kaj se je spremenilo v zadnjih letih?

Predvsem se je spremenil moj pogled na stvari. Ko sem še živela v Rusiji, mi je bilo vse navadno in samoumevno. Ko pridem v Moskvo zdaj, vidim, da je res lepo mesto. Veliko se gradi, prenavlja, pot do doma je videti čisto drugače kot pred sedmimi leti.

Do zadnjega nisem vedela, kaj bom študirala, pa ne zato, ker me ne bi nič veselilo, ampak sem želela poskusiti vse. 

Vaša družina je v Rusiji. Kdo je družina v Sloveniji?

Tukaj imam tako imenovano drugo družino, in sicer družino bivšega soplesalca. Prav oni so me prvi sprejeli v Sloveniji in se mi pomagali navaditi na novo okolje. Brez njih bi bil ta proces precej težji. Je bilo pa zanimivo kar na enkrat dobiti dve »sestri« in »brata«, sicer sem edinka.

Poleg plesnih nastopov in poučevanja v plesni šoli s plesalcem Tomažem Šterom študirate biokemijo.

Do zadnjega nisem vedela, kaj bom študirala, pa ne zato, ker me ne bi nič veselilo, ampak sem želela poskusiti vse. Je pa zanimivo, da sem že od majhnega, ko so me spraševali, kaj bom študirala, govorila, da ne vem, ker čakam, da prideta na šolski urnik fizika in kemija.

Zelo lepo govorite slovensko.

Ker sem se že dosti mlada preselila v Slovenijo in takoj šla v osnovno šolo, sem se bila primorana naučiti slovensko. Jezika sta si precej podobna, poleg tega se pri 13 laže naučiš. Danes me dejansko večkrat vprašajo, ali sem Štajerka kot Rusinja.

Ko sem še tekmovala, sem imela vzornike, a jih je bilo več, saj me je v vsakem privlačilo kaj drugega. Sedaj se ne zgledujem po nikomer, ker menim, da je prav posebnost najpomembnejša in bi bila rada tudi jaz samo svoja. 

Kako je videti vaš popolni poletni dan?

Ni pomembno, kje, pomembno pa je, s kom. Dobra družba lahko naredi vsak dan popoln, če je blizu morje, še toliko bolje.

Najbolj od vsega si želim …

Občutka, da sem na pravem mestu ob pravem času, da sem tam, kjer moram biti, ter da lahko počnem, kar me veseli.

Kdo vas navdihuje?

Ko sem še tekmovala, sem imela vzornike, a jih je bilo več, saj me je v vsakem privlačilo kaj drugega. Sedaj se ne zgledujem po nikomer, ker menim, da je prav posebnost najpomembnejša in bi bila rada tudi jaz samo svoja. Navdihujejo me ljudje, ki odločno sledijo svojemu srcu.

Ko smo v dvomih …

Sama bi večkrat potrebovala ta nasvet, ker se dostikrat težko odločim. Vendar ko se, grem do konca. Predvsem je treba poslušati sebe. Ena odločitev nam bo zagotovo bliže, samo treba je to začutiti. Ne smemo se bati odločiti in stopiti iz cone udobja.

Kaj vam pomeni ples?

V družini nimamo plesalcev, plesati sem začela po naključju. Ko pa sem začela, nisem mogla nehati. Ples je zame način življenja. V gibu najdem tisto, kar potrebujem v določenem trenutku: sprostitev, način izražanja, tolažbo, spodbudo.

Najlepša stvar, ki jo je za vas naredil kdo v Sloveniji?

Težko bi izpostavila samo eno, očitno je bilo preveč lepih. Najlepše je to, da so me ljudje okoli mene tako sprejeli in da se zdaj v Sloveniji počutim doma.