Odraščali ste z mamo Slovenko, medtem ko je oče bosanskih korenin med vašim odraščanjem odšel.

Pravzaprav sem najprej šel z njim. Takrat sem hodil v šesti ali sedmi razred osnovne šole. Roko na srce se tudi do tistega dne nisem kaj dosti videval z njim; kot tipičen strelec je bil danes tukaj, jutri tam.

Balkanci so zagotovo boljši v postelji. Slovenci naj se za začetek na žurkah prenehajo nalivati z alkoholom in namesto svoje pivičke raje zagrabijo kakšno žensko! 

Kaj pa ste po horoskopu vi?

Vodnar. Torej, oče je bil veliko odsoten zaradi dela v tujini in ni bil starš, ki sem ga potreboval. Tistega dne, ko je prejel usodno pošiljko v zvezi z ločitvijo in je mama rekla, naj vzame svoje stvari in gre, pa sem v sebi začutil, da se mu v resnici godi krivica; žal mi ga je bilo.

Otrok ima rad oba starša, ne glede na to, kakšna drama se dogaja med njima.

Seveda. (Prejmeva kavo. Vpraša, ali bom tudi jaz natren, ko odvrnem, da imam raje navaden sladkor kot umetno sladilo, z nasmeškom pokima, da imam prav, a da se zato vsaj ne zrediš.) Zaradi razhoda staršev sem se edini obremenjeval; štiri leta starejšemu bratu je bilo bolj ali manj vseeno. Čutil sem, da očeta ne smem pustiti samega, pa čeprav sem bil navezan tudi na mamo. Začel sem pakirati prtljago in vprašala me je, kaj počnem, pa sem odgovoril, da grem z njim. Prvi večer sva spala v motelu Medno, naslednji dan pa sem že moral v šolo v naravi. Si predstavljate, s kakšnimi bednimi občutki sem odhajal, ker nisem vedel, kam se bom vrnil? Dve leti sem nato živel z očetom in medtem se z mamo nisva kaj dosti videla. Takrat sem ji kar malo zameril, da za očeta ni pokazala več potrpljenja.

Na splošno ne znamo več potrpeti, kar zadeva ohranjanje klasične družine.

Drži. No, potem sva šla z očetom med mojimi šolskimi počitnicami za dva meseca v Ukrajino. Težko je ostal tukaj in razumel sem ga, zakaj. Predstavljajte si, da bi bila midva par dvajset let, kako mučno bi bilo po razhodu, ko živiš tako blizu, pa hkrati tako daleč. Oče mi je nekoč, ko sva se z mamo počasi spet začela srečevati, predlagal, naj konec tedna preživim pri njej. Potem je odšel in ga ni bilo nazaj. Brez pojasnila.

Kako bi se odzval, če bi mi punca, ki mi je všeč, rekla, da je devica in želi biti spolno vzdržna vse do poroke? Poročil bi jo v sekundi. Pa ne zato, da bi jo čim prej spravil v posteljo. Prav odbija me, če se mi ženska prehitro preda. 

To vas je verjetno zelo prizadelo.

Težko mi je bilo, a sem nekako prebolel. Po petih letih me je poklical po telefonu. Nekajkrat sva se še videla in na njegovi roki je bil prstan. Vprašal sem ga, kaj je to, in je odvrnil: »Ah, nič.« Njegov zakon s kar 15 let mlajšo Ukrajinko je razpadel kakšno leto pozneje.

Sta z očetom še vedno v stiku?

Ne. Kolikor sem seznanjen, si je življenje uredil v Švici. Brat pa živi v Avstraliji.

Kako pa to?

Najina mama ima že dve desetletji v Ljubljani frizerski salon in predlagala mu je, naj se tudi on izšola za frizerja. Poslušal jo je, a je tudi hitro zapustil Slovenijo in odšel v London, nato pa še na Novo Zelandijo, kjer je v Aucklandu štiri leta profesionalno igral ragbi. Potem je v Sloveniji spoznal svojo ženo in sta se skupaj preselila v Avstralijo. V Adelaidu je s trdim delom odprl frizerski salon. Je moj vzornik, ne le kot brat, ampak kot človek; v tujini je namreč začel iz nič, zdaj so ga pa že tri leta zapored razglasili za najboljšega frizerja v Avstraliji. Gre mu zelo dobro.

Po poklicu ste kuhar, a vas hrana zanima le toliko, da niste lačni, saj jo razumete zgolj kot pogonsko gorivo, pravite. Najraje se posvečate vodenju radijskih oddaj, telesni vadbi, ustvarjanju rap glasbe, prav tako ste maneken. Nekdanji?

No, pa sva tam! Prav smešno je, zakaj so nekateri začeli govoriti ali pisati, da sem nekdanji maneken. To še vedno počnem! Nekatere prijateljice in kolegice manekenke so stare več kot štirideset let, pa še vedno hodijo po manekenski stezi. Najemajo me tudi kot igralca ali povezovalca dogodkov, vse mogoče. Fitnes je zame kot za koga drugega kava, torej nuja. Sebe vedno postavljam na prvo mesto. Tudi jaz imam izkušnjo življenja v tujini; sam živim od svojega 18. leta in podobno kot brat sem bil v Avstraliji, vendar v drugem mestu – Melbournu, saj nisem želel sloneti na njem. Kdor se ves čas na koga naslanja in ga prosi za usluge, ni trden, samozavesten človek.

Torej bi lahko rekla, da je bil Melbourne za vas življenjska šola?

Zagotovo. Tam sem si sam uredil vizum, našel službo, stanovanje. To me je naučilo več kot pet fakultet skupaj. Kar zadeva kuhanje – najprej sem služil denar tudi tako, nato so mi ponudili zelo dobro službo kuharskega mojstra z deljenim delovnim časom, ampak sem jo zavrnil, ker ne bi imel časa za redne vsakodnevne treninge. To vam razlagam, da bi razumeli, kako veliko mi pomeni fitnes. Z njim je povezan ves moj posel. Moj videz mora biti vselej kar najboljši; ne morem priti na snemanje ves zabuhel in čuden.

Zadnjič sem bil kot gost povabljen na praznovanje rojstnega dne in odpel dva komada ter bil priča prav zares žalostnemu prizoru: vsi mladi fantje so stali ob okroglih mizah z desnim komolcem na mizi, v roki pivo, punce pa so plesale same. Šel sem do fantov in jim rekel: »Pa pojdite do njih, no!« Niso šli. 

Mark Avrelij je dejal, da mora biti človek kot pečina, ob kateri se večno razbijajo valovi; sama stoji trdno, okoli nje pa se polega kipenje valov. Se lahko poenačite s tem?

(Odločno.) Zagotovo, ne pustim si, da bi me kdo vrgel s tira. V življenju sem velikokrat padel in se iskal; to je bilo še pri 24 in 25 letih. Po koncu oddaj Mikić osvaja Slovenijo, za katere smo bili nagrajeni na Slovenskem oglaševalskem festivalu, sem v srcu začutil, katero je moje poslanstvo, za kaj sem rojen, katero delo me osrečuje.

To pa je?

Kar počnem zdaj. Gre za sklop vsega mogočega. Sem kot hobotnica. Neki naš raper, ki ga ne bom imenoval, ima le eno lovko, jaz jih imam sedem! Prav zato nikoli ne bom lačen, le zdrav moram biti.

Po eni od vaših spletnih oddaj se vas je prijel tudi vzdevek alfa Mikić v smislu alfa samec. Ta naj bi bil med ženskami najbolj zaželen.

Ja, pa veste, zakaj? Ker je samozavesten, izžareva močno energijo, zaradi katere se v njegovi družbi počutijo varno. Štrudelj, ki ne zmore dvigniti niti petih kilogramov, bo žensko težko varoval pred čimer koli.

Ste v zvezi zaščitniški tudi v najtežjih trenutkih ali kdaj pobegnete, ko se v vas prebudijo močna čustva?

Pri 15 letih sem spoznal prvo punco. Na podlagi te izkušnje lahko trdim, da moški nikoli ne bo imel rad nobene druge ženske tako zelo kot svojo prvo ljubezen. Z njo je namreč vse doživel prvič, ko sta skupaj odkrivala nekaj novega, skočila v spolnost brez ponavljanja kakšnih starih zmot, neobremenjeno oziroma neprizadeto.

Si želite biti spet v paru s svojo prvo mladostno ljubeznijo?

(Odkima.) V takšnih primerih pogreta juha nikoli ni tako dobra.

Pa zaupajva vašim oboževalkam, kakšne vrste žensk so vam najbolj všeč. Verjetno je videz izjemno pomemben?

Seveda, na prvem mestu je videz. Sem izrazito vizualen tip. Moja popolna ženska je plavolaska rusko-norveškega tipa z modrimi očmi, ki mora biti seveda urejena, s skladno postavo in lepimi zobmi ter prijetnim nasmehom. Pri ženskah s temnejšimi lasmi me odvrnejo temne dlake. Zanimivo pa je, ko v svojih oddajah delam ankete, da kar 80 odstotkov moških reče, da so jim bolj všeč temne ženske. Med manekenskim delom sem vedno opazoval kolegice pred ličenjem in po njem in najbolj so mi ugajale nenaličene, čiste punce. Cenim pristnost, saj le tako lahko doživiš pravi stik. Kadar greš v kakšen ljubljanski lokal, namesto naravnih lepotic žal ponavadi gledaš pretežno maškare s preveč ličili in drugimi umetnimi dodatki. Seveda je zelo pomembno tudi, da ženska skrbi za notranjo rast. Na radiu imam od ponedeljka do petka t. i. mikičizme, to so misli, s katerimi želim pozitivno navdihniti, nasmejati, motivirati oba spola, predvsem mlade, kadar imajo slab dan ali kar tako.

Takrat ko žensko ljubiš in si ji predan z vsem srcem, ni besed, ki bi lahko opisale ta občutek. Moram se izraziti džentelmensko – najboljše ljubljenje lahko traja tudi le tri sekunde, pa je konec, saj gre za tako silna čustva. Takrat včasih doživiš orgazem, že ko svojo žensko samo povohaš. Pa zato nisi slabič! 

Veliko šal zbijate na svoj račun, kar nekateri interpretirajo kot neumnost, po drugi strani pa je smeh tisti, ki odpira srce.

Zagotovo, bistveno je, da pri ljudeh vzbudiš čustva. Zelo rad se šalim, tudi o svojem videzu; najslabše je, če si medel kot ligenj brez okusa. Tudi v oddaji Zvezde plešejo sem po moško sprejel kritike sodnikov in jim povedal svoje. Pa če verjamete ali ne, me ne bi motilo, tudi če bi me sovražilo milijon ljudi, še vedno bi ostal zvest sebi. Ne pustim se »driblati« komur koli; to je posebno v medijskem svetu zelo pomembno. Živim po svojih pravilih.

V vas je tudi bosanska kri. V prejšnji številki Oneplus je Jasna Kuljaj v zvezi z intimo in seksualnostjo izjavila, da ji ženske rečejo: »Hvala bogu, da je Bosna blizu.« Se strinjate oziroma imate kakšen nasvet za tiste Slovence, ki se želijo poboljšati?

Balkanci so zagotovo boljši v postelji. Slovenci naj se za začetek na žurkah nehajo nalivati z alkoholom in namesto svoje pivičke raje zagrabijo kakšno žensko! Zadnjič sem bil kot gost povabljen na praznovanje rojstnega dne in odpel dva komada ter bil priča prav zares žalostnemu prizoru: vsi mladi fantje so stali ob okroglih mizah z desnim komolcem na mizi, v roki pivo, punce pa so plesale same. Šel sem do fantov in jim rekel: »Pa pojdite do njih, no!« Niso šli.

Večina si ne upa. Morda šele, ko so pijani.

Ja, bojijo se, to je tipična slovenska mentaliteta, poleg zavisti. Slovencem ponavadi ni jasno, kako to, da je nekdo lahko samozavesten in zadovoljen s seboj. Po vrnitvi iz Avstralije v Slovenijo sem se komaj ubranil depresije, ker so ljudje tam tako zelo bolj pozitivni.

Kaj pa Slovenke, kako lahko spodbudijo Slovence, naj bodo kar najboljša različica sebe? Kakšna komunikacija ženske ali srne, kot ji pravite, se vam zdi pravšnja?

Mora biti dama, kar pomeni, da je nežna in uglajena, ima primerno retoriko in vedenje, tudi za mizo. Ni mi všeč, ko ženska preklinja. Tudi meni le redko uide kakšna sočna, kar lahko vprašate Valeriyo (Musina, soplesalko iz oddaje Zvezde plešejo, op. a.), saj sem na treningu le enkrat samkrat izrekel kletvico.

Zakaj se vse več žensk vede kot robavsi in ne znajo povedati enega stavka brez mastnih kletvic?

Razlogov je več. Eden bolj pomembnih je prehrana. Kolegico iz Avstralije sem vprašal, zakaj kupuje tako dragega piščanca iz domače reje, pa mi je odgovorila: »Ta ni pitan s hormoni. Igor, če jem kitajskega, mi začnejo rasti brki!« Čudno sem jo pogledal in se nasmejal, ampak mi je dalo misliti.

Žensko v resnici najbolj užališ, kadar spolni odnos traja v nedogled. Meni se je sicer zgodilo nekaj še hujšega, ko mi je med predigro rekla: »Bod' tih' pa bod' lep!« Potem ko bi se moralo zgoditi finalno dejanje, se pa žerjav preprosto ni dvignil. Morda tudi zato, ker sem imel takrat v srcu drugo dekle. 

Menda ste, kar zadeva ljubezenske zveze, precej konservativni. Kako bi se odzvali, če bi vam dekle, ki vam je všeč, reklo, da je devica in želi biti spolno vzdržna vse do poroke?

Rekel bi ji, da je lahko vzdržna tudi do konca življenja. (Smeh.) Šalo na stran, takšno punco bi poročil v sekundi. Pa ne zato, da bi jo čim prej spravil v posteljo. Prav odbija me, če se mi ženska prehitro preda. Izgubim zanimanje zanjo. Hkrati moram iskreno povedati, da nisem imel veliko žensk, ker ferrarija tudi ne more voziti vsak! (»Off the record« mi zaupa zgodbo o razmerju s svetlolaso modrooko lepotico, ki ga je najbolj očarala, saj sta si na prvem zmenku dala le poljub.)

Kaj pa zdaj, imate punco?

Imam prijateljico.

Zgolj za sproščanje med rjuhami?

Ne, nikoli nisem bil zagovornik takšnih razmerij, saj ne želim izkoriščati žensk.

Saj lahko tudi ženska iz istih razlogov izkorišča moškega.

To je tudi res. Prav, bom rekel, da je moja punca. Prvič sem v situaciji, ko nisem stoodstotno prepričan, ali je to zares to.

Koliko časa sta že skupaj?

Dobra tri leta.

To pa ni kar tako. Kdaj je za vas spolnost najlepša?

Kar vam bom zdaj povedal, je izkusil redko kdo. (Pomolči za nekaj sekund.) Oprostite, če malo traja, ampak rad si vzamem premor, ko se namenim povedati kaj pomembnega; ne bi rad česa izustil prehitro in nedomišljeno. (Poravna držo.) Takrat ko žensko ljubiš in si ji predan z vsem srcem, ni besed, ki bi lahko opisale ta občutek. Moram se izraziti džentelmensko – najboljše ljubljenje lahko traja tudi le tri sekunde, pa je konec, saj gre za tako silna čustva. Takrat včasih doživiš orgazem, že ko svojo žensko samo povohaš. Pa zato nisi slabič!

Torej je to lahko bolje, za žensko celo kompliment, kot če moški z njo kar ne more in ne more doseči vrhunca in spolni odnos traja v nedogled.

To drugo je nekaj, s čimer žensko v resnici najbolj užališ. Meni se je sicer zgodilo nekaj še hujšega, ko mi je ženska med predigro rekla: »Bod' tih' pa bod' lep!« (Se ne nasmeji, ampak ogorčeno nadaljuje.) To je izjavila v šali, ampak meni ni bilo smešno. Bila je nimfomanka in kakor koli si se je dotaknil, je zavijala z očmi proti nebu in začela težko dihati. Sem se vprašal, ali sem izganjalec hudiča ali kaj?! No, potem ko bi se moralo zgoditi finalno dejanje, se pa žerjav preprosto ni dvignil. (Se nasmehne.) Morda tudi zato, ker sem imel takrat v srcu drugo dekle.

Nisem prav zelo seksualen tip. Rad se pošalim, da moram pornič pogledati trikrat, zato da se lahko navadim na žensko. Srečen sem tudi, če ob svoji punci le spim. 

Gledate pornografske filme?

Ne. Nisem prav zelo seksualen tip. Rad se pošalim, da moram pornič pogledati trikrat, zato da se lahko navadim na žensko. (Smeh.) Srečen sem tudi, če ob svoji punci le spim. Enkrat je nisem videl ves mesec, ker je bila na poslovni poti, a mi ni padlo na kraj pameti, da bi šel h kateri drugi, pa če bi bila videti še ne vem kako hudo. To bi bilo nespoštljivo. Nočem varati. Že res, da imamo danes ogromno možnosti izbire vsega, kar se nam ponuja, a življenje je le eno in v njem ni prostora za napake.

Drži. Pogosto nosite za vratom opazen križ. Ste verni?

Sem. Vsak večer se zahvalim za hrano, vodo, družino in vse lepo, kar se mi je tistega dne zgodilo. Šele potem zaspim.

(Po intervjuju odideva vsak do svojega avta in z nelagodjem opazim, da je moj ovenčan z verigo, saj sem ga parkirala na napačnem prostoru. Igor se prijazno zavzame zame in receptorja povpraša, kaj je treba storiti. Potem zagrabi verigo, jo galantno izvleče iz primeža in me z nasmeškom spusti na svobodo.)