Tara je videti kot marsikatero 25-letno dekle. Na prvi pogled ji ne bi pripisal poklica, ki ga opravlja. V iskanju diskretnosti si je tovrstno delo poiskala zunaj Slovenije. V tujini ni očitajočih pogledov, pravi. Zaslužki pa so mnogo večji. 

Kaj te je privedlo do dela, ki ga opravljaš danes? 

Preizkusila sem se v mnogo raznolikih službah, a me nobena ni veselila. Vse sem zamenjala relativno hitro, hkrati pa sem imela občutek, da za svoje delo nisem bila dovolj plačana. Ker sem se že od nekdaj ukvarjala s plesom, sem se tako odločila, da poskusim denar služiti z nečim, kar me veseli. Ideja erotičnega plesa me je sicer privlačila že nekaj časa, a sprva nisem imela dovolj poguma, da bi se podala v te vode. Vse skupaj sem vzela kot izziv in začela nastopati kot gogo plesalka v diskotekah. Ko sem nato spoznala nekaj deklet, ki so se ukvarjale s striptizom in bile za svoje delo plačane mnogo bolje, hkrati pa so se delovni pogoji, ki so jih opisovale, zdeli varni, sem se odločila, da poskusim tudi sama.

Družina sicer ve, kaj počnem, a dejstva ne sprejema najbolje, zato se o mojem delu ne pogovarjamo in je neke vrste tabu. 

Zakaj si odšla delo iskat zunaj Slovenije?  

V tujini so pogoji dela boljši, izplačila pa večja. V osrednji in severni Evropi plesalke na primer dobijo dnevno plačo, ki znaša od 40 do 100 evrov dnevno, nato pa še odstotek od zasebnih plesov in od prodaje pijač, saj kot erotična plesalka gostom ponujaš tudi to. Dražjo buteljko kot prodaš, večji zaslužek imaš. Poleg tega tujina do neke mere omogoča anonimnost, mene pa je privlačila tudi sprememba okolja in spoznavanje novih ljudi.   

Kako je videti tvoj urnik?

Urnik je fleksibilen, saj vsaka plesalka sama odloča, kolikokrat in katere dneve v tednu dela. Pogoji dela so sicer odvisni od posameznega kluba, kjer delaš, se pa večina izmen začne okrog 8. ure zvečer in konča ob 3. ali 5. uri zjutraj. V tujini obstaja tudi možnost popoldanskega dela, izmena se lahko začne popoldne in konča nekje okrog 1. ure ponoči. Petki in sobote so običajno bolj obiskani, zato so izmene takrat lahko še daljše kot med tednom, če je klub kakšno noč prazen, pa se delo utegne zaključiti prej. Večina plesalk tako opravi od tri do pet izmen na teden.   

Nam lahko zaupaš, koliko denarja zaslužiš s tovrstnim delom?

Plača nikoli ni stalna in je povsem odvisna od določenega dneva ali tedna, gostov, vloženega truda in energije, izkušenj, nekoliko pa tudi od sreče. Imela sem noči, ko nisem zaslužila ničesar, ker v klubu ni bilo nobenih strank. Spet drugič pa sem zaslužila kar 2000 evrov v eni noči. A to je redko. Okvirno se plača giblje nekje med 300-800 evrov na noč oziroma izmeno.

Nekatere stranke tudi ponujajo plačilo za seks, ne zavedajo pa se, da plesalke zaslužimo dovolj, da nam tega ni treba početi. 

Sliši se ogromno. Katere so še prednosti tega poklica?

Fleksibilnost, sama si svoja šefica in postavljaš pogoje. Ker si v stiku z različnimi ljudmi v tovrstni industriji, lahko hitreje menjavaš lokacijo dela, recimo v sorodnem klubu v drugem velemestu ali drugi državi in tako zraven še potuješ. Če uživaš v plesu, je delo vsaj malo zabavno. Spoznaš lahko tudi zelo različne ljudi. Ko sem bila mlajša, je delo tudi pozitivno vplivalo na mojo samozavest in samopodobo.

Gotovo pa so tudi kakšne slabosti. 

Res je. Na tovrsten poklic se še vedno gleda postrani. Ljudje ga zelo obsojajo, zato je razumevajočega partnerja težko najti. Trpi tudi kvaliteta spanja, saj se zgodi, da zaradi nočnega urnika tudi po več tednov ne vidiš dnevne svetlobe., saj večino dneva prespiš. Ker prodajaš alkohol in se družiš z ljudmi, ki ga uživajo, se mu je težko izogniti, in čeprav pripomore k občutku zabave, lahko vodi v večjo toleranco ali celo odvisnost. Delo je tudi fizično in čustveno naporno. Ves čas moraš biti v vrhunski fizični kondiciji, videti dobro, hkrati pa moraš biti vsak večer nasmejana in prijazna do gostov. Izredno pomembna je tudi klima kluba, v katerem delaš, saj lahko slabo vodstvo in tekmovalnost med plesalkami močno otežijo tvoje delo. 

Omenila si, da je težko najti razumevajočega partnerja, a tebi je uspelo. Kako tvoj poklic doživlja tvoj partner? 

Trenutno sem v ljubečem razmerju. Seveda mu moj poklic ni najbolj povšeči, vendar ga odobrava, saj nama najina plača omogoča več dopusta in nekoliko izboljša pogoje vsakdanjega življenja. Veliko zasluženega denarja shranjujem za najine bodoče načrte, zaradi česar je poklic zanj nekoliko bolj sprejemljiv. Na dolgi rok pa si seveda želi, da bi tovrstno delo opustila.

Ali ima takšna kariera 'rok uporabe'? Si predstavljaš, da bi to počela celo življenje?

Zdi se mi, da je delo erotične plesalke zame bolj začasno in mi omogoča boljše pogoje življenja, ki si jih z običajno službo pri teh letih ne bi mogla privoščiti. S starostjo postane tovrstno delo bolj zahtevno in bi zato rekla, da ima določen rok trajanja. Vendar je v vsakem klubu tudi več starejših in izkušenih plesalk, ki jim to predstavlja edini poklic. A sama pri sebi že opažam, da nisem ena izmed njih. Ko sem bila recimo mlajša, mi ni bilo problem delati pet dni na teden, plesati skoraj celo noč in imeti energijo za vsako izmeno. Sedaj delam le še dva- do trikrat na teden.  

Izmenjevanje telefonskih številk na delu ni dovoljeno, razen če gre za rednega gosta, ki te prihaja redno obiskovat v klub. Vodstvu je namreč v interesu, da služijo na račun tvoje zaželenosti. 

Ali tvoja družina in prijatelji vedo za tvoj poklic? 

Bližnji prijatelji vedo, kaj počnem in me zaradi tega ne obsojajo, družina pa sicer ve, a dejstva ne sprejema najbolje, zato se o mojem delu ne pogovarjamo in je neke vrste tabu.  

Kako varno je delo erotične plesalke? 

Varnost dela je odvisna od kluba. Večina klubov ima povsod kamere, ob vhodu in izhodu, okrog odra, pri baru in v plesalnih sobah. V klubu sta vedno prisotna tudi vodja izmene in varnostnik. V primeru, da se z gostom ne počuti varno, lahko vsaka plesalka sama kadar koli prekine ples in o tem obvesti nadrejene, če kaj spornega na kameri zasledita vodja in varnostnik, pa ukrepata tudi onadva. A tovrstne situacije so v priznanih klubih redkost, saj varnostniki premerijo goste (in ocenijo njihovo obnašanje ter opitost), preden jih spustijo naprej. 

Ti je bilo med delom že kdaj neprijetno?  

Večkrat sem si želela, da se ples zaključi, ker se s stranko nisem dobro ujela ali pa so bili gosti preveč zahtevni. Če je stranka preveč vsiljiva ali se poskuša dotakniti tvojih intimnih predelov, ji načeloma ponudiš tri opozorila, preden ples predčasno zaključiš. Večkrat se tudi zgodi, da te stranke začnejo spraševati o osebnih podatkih – predvsem želijo izvedeti tvoje pravo ime in celo tvojo življenjsko zgodbo. Kje živim in kako mi je ime, si zato kar izmislim. Nekatere tudi ponujajo plačilo za seks, ne zavedajo pa se, da plesalke zaslužimo dovolj, da nam tega ni treba početi.   

Nam lahko zaupaš, katere naloge moraš opraviti kot erotična plesalka?  

Predvsem moraš biti prijazna do strank. Ko vstopijo v klub, se jim moraš približati in jih ogovoriti. Visoko moraš imeti razvite socialne sposobnosti in emocionalno inteligenco, ker se je z gosti treba nemudoma povezati in na hitro spoznati, da ti zaupajo. Seveda videz pomaga, vendar brez osebnosti ne gre. Nato se z gosti, s katerimi si vzpostavila stik, družiš skozi noč, jim ponujaš pijačo in jih poskušaš navdušiti za zasebni ples. Več kot lahko zaslužiš z vsako stranko in dlje kot ostaneš v privatni sobi, bolje je za klub in zate.

Zaradi omejenega števila gostov, želje po zaslužku in pritiska glede videza je med plesalkami velikokrat čutiti močno tekmovalnost. To se seveda odraža v naših odnosih. Vsaka si vedno želi domov odnesti svoj del pogače. 

Kakšne so meje, ki jih postavljaš strankam?

Meje so v prvi vrsti odvisne od kluba, v Kanadi in večini Evrope tako obstajajo klubi s kontaktnimi pravili, kar pomeni, da se te stranka med plesom lahko dotakne, z izjemo intimnih predelov. Sama imam iz očitnih razlogov raje nekontaktne klube. Delala sem že v obeh vrstah in opazila, da se dobiček ne razlikuje glede na mejo dovoljenega. Pravila nato postavi tudi vsaka plesalka zase, včasih pa je vse odvisno tudi od gosta, ko se z nekom ujameš in sprostiš, v erotičnem plesu bolj uživaš, spet drugič pa si želiš delo zaključiti čim hitreje.

Si imela s kakšnim gostom že negativno izkušnjo? 

Te so redke, vednar sem v teh primerih zaključila s plesom. Enkrat se je zgodilo, da se je stranka med mojim plesom začela dotikati lastnih intimnih predelov in odpenjati zadrgo. Seveda takšno vedenje ni sprejemljivo in takrat se je moral vmešati varnostnik. Raje vidim, da se gostu vrne denar, kot da oba izgubljava dragoceni čas, če ima on neskladna pričakovanja o tem, kaj je v klubu dovoljeno.  

Si se s katero izmed strank že romantično zapletla?

Svojega partnerja sem spoznala na delu. Izmenjala sva si kontaktne podatke in po nekaj srečanjih zunaj mojega dela postala par. Načeloma takšno izmenjevanje telefonskih številk na delu ni dovoljeno, razen če gre za rednega gosta, ki te prihaja redno obiskovat v klub. Vodstvu je namreč v interesu, da služijo na račun tvoje zaželenosti. Včasih pa lahko zapletanje s strankami vodi tudi v ljubosumje in drame, zato je pri tovrstnem poklicu, kot tudi pri mnogih drugih, dobro ločiti poslovno in zasebno življenje.

Nam lahko opišeš svoj delavnik. Kako je videti tvoj dan oziroma noč?

Kadar imam izmeno, ostanem v postelji nekje do 14. ure, da le dobim dovolj spanca in energije za preostanek dneva in noči. Nato se odpravim v fitnes ali na plesni tečaj, saj moram ohranjati dobro telesno formo. Redno skrbim tudi za urejene nohte, lase in ten kože, kar je nenehen strošek. Ne počutim se dobro v svoji koži ali pripravljena za delo, ko nisem imela dovolj časa za popoln videz. Tik preden se odpravim v službo, si nanesem še ličila (to traja od 30 minut do ene ure) in izberem, kaj bom tisti večer oblekla za delo.

Verjetno bi svoji bodoči hčeri povedala, kaj sem počela, pa vendar si predvsem zaradi negativnih predsodkov zanjo ne bi želela enakega poklica. 

Kakšni so odnosi med plesalkami? Toliko žensk na kupu, ali kdaj frči perje?

Zaradi omejenega števila gostov, želje po zaslužku in pritiska glede videza je med plesalkami velikokrat čutiti močno tekmovalnost. To se seveda odraža v naših odnosih. Vsaka si vedno želi domov odnesti svoj del pogače. Včasih je v preoblačilnicah lahko precej dramatično in pride do prepirov. Sama se izogibam drami, ker me to zmoti pri opravljanju dela ali spravi v slabo voljo. 

Mnogi mislijo, da tovrstna dejavnost temelji na videzu. Do katere mere je pritisk lepote vplival nate? Skrbiš za telo? Se gibaš? Si na dieti? Si se morda odločila za estetske posege in plastične operacije? 

Za telo redno skrbim, kar je tudi osnovna zahteva našega poklica, saj je zunanji videz izjemnega pomena. Če sem videti dobro, se tudi bolje počutim in od okolice dobivam več komplimentov ter pozitivnih odzivov. Tako sem zelo pozorna, da jem dobro in ekološko hrano, pijem dovolj vode ter se izogibam predelanim izdelkom, maščobam in pretiranemu vnosu ogljikovih hidratov. Za seboj imam tudi že nekaj estetskih posegov, povečanje dojk, liposukcijo, botoks in dermalna polnila. Trenutno razmišljam o beljenju zob in oblikovanju brazilske zadnjice. Hja, v našem poklicu je veliko plastičnih lutk. 

Si želiš ustvariti družino in imeti otroke? Bi svoji hčerki nekoč zaupala resnico o svojem poklicu, četudi ga takrat ne bi več opravljala? 

Nekoč si želim zapustiti ta poklic in se povsem posvetiti družini, vendar zdaj še ni pravi čas za to. Verjetno bi svoji bodoči hčeri povedala, kaj sem počela, pa vendar si predvsem zaradi negativnih predsodkov zanjo ne bi želela enakega poklica.