Pojavile so se napovedi, da bo znameniti camember mogoče izdelovati tudi iz pasteriziranega mleka in ne le iz surovega, kar po mnenju poznavalcev in francoskih kuharjev pomeni izgubo značaja znamenitega sira. Tako bo postal vulgarna mehka zmes brez okusa, pozivajo nasprotniki nove recepture, pod pobudo, da se ustavijo tako absurdni načrti, pa so se podpisali tudi nekateri zvezdniki francoske kulinarike, kot so Sebastien Bras, Olivier Roellinger in Anne-Sophie Pic. Prepričani so namreč, da je lahko načrtovana sprememba lahko usodno tveganje tudi za kmete, sirarje in uporabnike.



Pozivu kuharjev so se pridružili tudi nekateri francoski vinarji in proizvajalci sira, ki prav tako nasprotujejo odločitvi instituta Inao, ki v Franciji bdi nad tradicionalno proizvodnjo prehrane. Institut je februarja odločil, da se za camembert s prestižno oznako AOP lahko uporablja pasterizirano mleko, in tako končal večletni spor med različnimi proizvajalci. Francoski kuharji so odločitev označili za sramoto, škandal in prevaro. Menijo, da je pravi camembert luksuzna dobrina: »Zahtevamo pravico do dobre hrane po vsej državi. Svoboda, enakost, camembert!«