Tako imenovani BeerLab se nahaja v kleti skupnostne stavbe Tkalka v središču Maribora, z njim pa upravlja zavod za razvoj kreativnih tehnologij Citilab. Kot je za STA povedala Katja Horvat iz zavoda Citilab, lahko pride k njim kdorkoli želi in si zvari pivo. Horvatova sporoča, da je projekt naletel na dober odziv javnosti, saj se mesečno tam izdela vsaj dva paketa piva. Posnemovalce hitro dobivajo tudi drugod po Sloveniji.

V laboratoriju je uporabniku na voljo fermentor in druga oprema, s katero si lahko zvari pivo. Po izdelavi ustrezne mešanice traja dva ali tri tedne, da pivo fermentira, in potem se ga lahko ustekleniči. Ves postopek poteka v BeerLabu, zoreti pa mora pijača pri uporabniku doma, saj v laboratoriju ni dovolj prostora, da bi lahko hranili večje število steklenic.

Uporaba prostora in opreme stane od 20 do 35 evrov, pri čemer uporabniku, če želi, v BeerLabu nudijo tudi svetovanje.

Ideja izhaja iz osnovnega koncepta zavoda Citilab, ki želi posameznikom omogočiti potrebno orodje za uresničitev lastnih idej in zamisli. V Tkalki imajo tudi odprto delavnico KreatorLab, kjer so na voljo različni stroji za digitalno ustvarjanje, kot so 3D tiskalniki, CNC rezkar in stroj za lasersko rezanje in graviranje.

"Za hec smo se začeli spraševati, zakaj ne bi ljudem ponudili tudi možnosti, da si zvarijo svoje pivo. In iz tega heca je nastal BeerLab," je še pojasnila Horvatova.