O čem? 

Zapleti in zgodbe nekoliko spominjajo na novice, ki so v zadnjih letih polnile naslovnice in strani črne kronike. Užitek je brati tako spretno v svojem žanru napisan roman, ki v velikem slogu skandinavskih mojstrov stopnjuje napetost in temačnost, ki včasih zaveje tako hladno, da kar zamrzne, tako kot obala jezera, od koder v prvih sekvencah molijo zamrznjeni udi neznanke.  Od Ljubljane do Slovenskih konjic in Sežane, dobro raziskan kriminalni  roman se ne obotavlja biti to, kar od njega čakamo: natančno popisani liki, neposredni pogovori, stvarni zapleti. Hkrati pa nudi presežek, zgodba je grozljiva še bolj, ker je tako zelo oprijemljiva, saj Golob opisuje družbo, ki jo poznamo:  policaji malicajo svinjske pečenke in pražen krompir, inšpektor nabira kondicijo na PSTju, mobiteli v globoki Trenti ne lovijo …

Včasih pa je resničnost srhljiva še bolj od fikcije: čudno naključje je hotelo, da je hotel Jezero v Ribčevem lazu, kjer se dogaja dobršen del romana, prav prejšnji teden, ko je Golobova mojstrovina doživela svoj prvi ponatis, opustošil požar.


Avtor: 

Pisatelj Tadej Golob je alpinist, boksar, pisec biografij, mladinskih romanov, pa tudi dobitnik nagrade Kresnik za svoj prvi roman Svinjske nogice, ki je literarni svet pretresel z edinstvenim slogom. Ustvarjalno raznolikost zdaj dograjuje s kriminalko.


Zakaj? 

Slovenska literatura je postala bogatejša za pravega žanrskega junaka: višji policijski inšpektor Taras Birsa ima vse, kar potrebuje lik novodobnega preiskovalca, od Nesbøjevega Harryja Hola do Galbraithovega Cormorana Strikea: nenavadno ime in travmatično otroštvo, nerazčiščen odnos z alkoholnimi substancami, primerno stopnjo karierne in življenjske neuresničenosti ter zasebno življenje, dovzetno za pretrese - pa hkrati zdravo analitično pamet in predvsem dokončno in brezkompromisno poštenost. Zato je inšpektor Birsa lik, ki si ga bralci detektivskih romanov želimo spremljati tudi v novih situacijah, v še več in še bolj razdelanih kriminalnih in zasebnih zapletih. Zdi se namreč, da se 48letnik še ne namerava upokojiti, saj ima kot bivši plezalec in popoldanski tekač kar dobro kondicijo, kriminala v domačih logih za navdih pa tudi ne manjka.