Okusna pomlad

Praženi šparglji s pršutom, hrustljavimi jajčki in holandsko omako

Že kar nekaj časa lahko na tržnici kupimo sveže šparglje ali beluše, sezona je na vrhuncu, tako da si izdatno privoščite ta naravni antioksidant. Ne bo prav dolgo trajal. Seveda jih lahko grizljate kar same, ampak pred vami je zanimiv recept!

Sestavine Za 2 osebi

  • 12 špargljev
  • 6 rezin bayonskega pršuta
  • 2 račji ali kokošji jajci
  • 30 g bele moke (osoljene in popoprane) za pomokanje
  • 1 rumenjak, stepen s kančkom mleka (za pomakanje)
  • 50 g krušnih drobtin
  • 3 rumenjaki
  • 250 g prečiščenega masla, stopljenega
  • sok ½ limone
  • sol
  • rastlinsko olje za cvrenje
  • 1½ žličke olivnega olja
  • 25 g parmezana, nastrganega, za postrežbo

Priprava

  1. 1Šparglje 30 sekund blanširamo v loncu vrele vode. Odcedimo jih in takoj prelijemo s hladno vodo, da se ne kuhajo naprej, nato pa jih dobro osušimo s papirnato brisačo ali krpo. Po dva šparglja ovijemo z eno rezino pršuta, kar ponovimo s preostalimi šparglji. Damo jih na stran.
  2. 2Vsako jajce poširamo v kozici vrele vode dve minuti in pol, nato ju odstranimo s penovko in ohladimo v skledi ledene vode, da se ne kuhata naprej.
  3. 3Ko sta jajci ohlajeni, ju posušimo s čisto kuhinjsko krpo, nato pa povaljamo v začinjeni moki in namočimo v jajčni zmesi. Na koncu ju povaljamo v drobtinah in damo na stran.
  4. 4Za holandsko omako damo 3 rumenjake v skledo, postavljeno nad kozico z blago kipečo vodo (dno sklede se ne sme dotikati vode). Rumenjake stepamo, dokler ne začnejo nastajati trakovi (ko dvignemo metlico, rumenjak pade v kozico in na površju ustvari obliko traku, ki se ohrani nekaj minut). Zelo počasi s stepanjem vmešamo prečiščeno maslo, da nastane gladka in gosta omaka, nato pa vtepemo še limonov sok in sol. Pokrijemo in damo na stran.
  5. 5Ko smo pripravljeni na postrežbo, ogrejemo cvrtnik na 180 °C ali pa z rastlinskim oljem do tretjine napolnimo kozico. Olje je dovolj vroče, ko vanj vržemo kocko kruha in ta začne cvrčati ter se v 30 sekundah zlato ocvre. Jajci cvremo 2 minuti, da zlato porjavita, nato pa ju izvlečemo s penovko in osušimo na papirnati brisači.
  6. 6Medtem v ponvi na zmernem ognju segrejemo olivno olje in vanj damo ovite šparglje. Pražimo jih 3–5 minut, da postane pršut hrustljav. Občasno jih obrnemo.
  7. 7Šparglje razdelimo na dva krožnika in jih prelijemo s holandsko omako. Hrustljavi jajci položimo na omako in potresemo z malce nastrganega parmezana.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE