Praznična peka

Mandljeva potica

Nadev za to potico bo še posebno dober, če ga odišavimo z malce mandljevega ali višnjevega likerja.

Sestavine

  • Testo:
  • 600 g moke
  • 1 žlička soli
  • 30 g kvasa
  • 50 g sladkorja
  • 80 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 300–400 ml mleka
  • nastrgana limonina lupinica
  • 2 žlici ruma
  • 2 žlici kisle smetane
  • Nadev:
  • 750 g zmletih olupljenih mandljev
  • 350 g sladkorja
  • nastrgana limonina lupinica
  • 140 g masla
  • 5 jajc
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali nekaj kapljic vaniljevega izvlečka)
  • 1 jajce (za premaz)

Priprava

  1. 1V skodelici razdrobimo kvas, dodamo po žličko sladkorja in moke ter žlico mlačnega mleka.
  2. 2Zmešamo in pustimo, da vzhaja.
  3. 3V skledo presejemo moko, ob strani dodamo sol, na sredini naredimo jamico in damo vanjo rumenjaka, sladkor, rum, limonino lupinico, kislo smetano in vzhajan kvas.
  4. 4Med gnetenjem postopoma prilivamo toplo mleko.
  5. 5Ko se sestavine pomešajo, počasi dodajamo raztopljeno maslo in gnetemo tako dolgo, da se testo loči od rok in sklede.
  6. 6Skledo pokrijemo in pustimo na toplem, da testo vzhaja.
  7. 7Za nadev mandlje spražimo z 250 g sladkorja.
  8. 8Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg.
  9. 9Maslo umešamo z rumenjaki ter preostalim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem ter v mešanico rahlo vmešamo sneg in polovico mandljev.
  10. 10Vzhajano testo razvaljamo in namažemo z nadevom, nato ga potresemo s preostalimi mandlji in tesno zvijemo.
  11. 11Položimo ga v pomaščen model, prepikamo in postavimo na toplo, da spet vzhaja.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE