Potica

Pehtranka

Ste že malo slabe volje, ker razmišljate o svoji najboljši potici leta? In vas skrbi, ali vam bo uspelo? Ponujamo vam recepte za pehtranovo poslastico, ki ga je vredno preizkusiti.

Sestavine

  • Za testo:
  • 330 g gladke pšenične moke (tip 500)
  • 40 g rumenjakov (pribl. 2)
  • 28 g sladkorja
  • 15 g kvasa
  • 40 g masla
  • 3 g soli
  • 160 g toplega mleka
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • lupinica ½ limone
  • 30 ml ruma
  • Za nadev:
  • 150 g masla
  • 250 g kisle smetane
  • 100 g drobtin
  • 100 g sladkorja
  • 150 g jajc (pribl. 3)
  • 20 g suhega pehtrana
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 30 ml ruma
  • lupinica ½ limone
  • Za premaz in posip:
  • 50 g jajc (pribl. 1)
  • sladkor v prahu

Priprava

  1. 1Moko presejemo v skledo, na en rob damo sol, na drugo stran nadrobimo kvas.
  2. 2Mleko in maslo segrejemo do 38 °C, dodamo rumenjake, sladkor in dišave ter dobro premešamo.
  3. 3Vse skupaj vlijemo k moki in zamesimo gladko, nelepljivo testo.
  4. 4Oblikujemo ga v hlebček in pustimo vzhajati toliko časa, da naraste za polovico.
  5. 5Za nadev segrejemo maslo in na njem prepražimo drobtine.
  6. 6Pustimo jih, da se malo ohladijo.
  7. 7Jajca ločimo.
  8. 8Nato drobtinam dodamo kislo smetano, rumenjake, vaniljev sladkor, rum, limonino lupinico, polovico sladkorja in premešamo.
  9. 9Nazadnje dodamo še pehtran.
  10. 10Beljake in preostali sladkor stepemo v čvrst sneg in primešamo k nadevu.
  11. 11Vzhajano testo razvaljamo 4 mm debelo.
  12. 12Enakomerno ga namažemo s pehtranovim nadevom in tesno zvijemo.
  13. 13Potico položimo v pomaščen model in večkrat prebodemo.
  14. 14Znova jo pustimo vzhajati, da naraste za polovico, nato jo premažemo z raztepenim jajcem.
  15. 15Pečemo 60 minut pri 170 °C.
  16. 16Po peki potico skupaj z modlom obrnemo in po 15 minutah model odstranimo.
  17. 17Pustimo, da se ohladi, nato jo posujemo s sladkorjem v prahu.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE