Pust po svetu

Louisianski kraljevi kolač

V Severni Ameriki ne boste nikjer drugje doživeli tako divje zabave, kot jo priredijo v New Orleansu, v zvezni državi Louisiana. Mardi Gras ali debeli torek (Fat Tuesday) so tja s krščansko vero zanesli francoski kolonialisti poznega 17. stoletja, do danes pa se je ohranilo užitkarjenje, ki ga pooseblja tudi tamkajšnji rek »Naj trajajo dobri časi« (Laissez les bon temps rouler ali Let the good times roll). Pisano okrasijo ulice, pobarvajo pa tudi pustne dobrote, in sicer v tradicionalne barve vijolično (simbolizira pravico), zlato (simbolizira moč) ter zeleno (simbolizira vero). Ena izmed najbolj priljubljenih pustnih sladic je kraljevi kolač, v katerega skrijejo porcelanasto ali plastično figurico dojenčka, kdor ga najde na svojem krožniku, pa mora pustno zabavo prirediti naslednji.

Sestavine

  • Testo:
  • 240 ml mleka
  • 160 ml tople vode
  • 100 g sladkorja
  • 7 g suhega kvasa
  • 60 g masla
  • 2 jajci
  • 1,5 čajne žličke soli
  • ½ žlice sveže mletega muškatnega oreščka
  • 720 g večnamenske bele moke
  • Nadev:
  • 220 g rjavega sladkorja
  • žlica cimeta
  • 80 g pekanovih orehov
  • 60 g večnamenske moke
  • 75 g rozin
  • 120 g masla
  • Preliv:
  • 125 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica vode

Priprava

  1. 1Segrejte mleko v kozici, še preden zavre, pa ga odstavite in vanj vmešajte maslo, nato mešanico pustite, da se ohladi.
  2. 2Medtem pripravite kvasec, tako da v večji posodi zmešate toplo vodo, suhi kvas in žlico navadnega sladkorja in vse skupaj pustite počivati 10 minut.
  3. 3Ko se na kvascu pričnejo pojavljati mehurčki, mu dodajte ohlajeno mlečno mešanico, vanjo pa stepite še jajci, sladkor, sol in muškatni orešček.
  4. 4V kremo počasi dodajajte moko in mešajte, dokler ne postane testo. Nato ga vzemite iz posode in ga na pomokani površini gnetite vsaj 10 minut.
  5. 5Pregneteno testo položite v naoljeno posodo, jo pokrijte z vlažno krpo in pustite počivati kakšni dve uri, da vzhaja.
  6. 6Medtem pripravite nadev, tako da zmešate vse suhe sestavine in po njih polijete stopljeno maslo ter mešanico nadrobite.
  7. 7Ko testo naraste na dvakratno velikost, ga razpolovite in vsako polovičko razvaljajte v pravokotnik. Po vsakem enakomerno razporedite polovico nadeva in ga začnite zvijati kot potico. Zdaj lahko vanj skrijete tudi tradicionalno figurico.
  8. 8Konca vsakega zvitka združite, da dobite dva obroča; položite ju na pekač. Pustite ju vzhajati še približno 45 minut, da ponovno zrasteta, nato pa ju pecite v pečici, segreti na 190 stopinj Celzija, 30 minut.
  9. 9Še topli potički okrasite s sladkorno mešanico, ki ji lahko dodate različne živilske barve, da bo sladica bolj podobna tisti iz New Orleansa.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE