Čebula

Čebulna juha po francosko

Izvor te juhe ni povsem znan. Nekateri pravijo, da je doma iz Lyona, drugi jo pripisujejo Parizu. Veliko razprave je tudi o tem, kako se pripravlja - kdaj dodati kruh in ali je treba čebulo grobo narezati ali pretlačiti.

Sestavine Za 6 oseb

  • 60 g masla
  • 750 g tanko narezane čebule
  • 2 drobno sesekljana stroka česna
  • 45 g gladke moke
  • 2 l goveje ali kokošje jušne osnove
  • 250 ml belega vina
  • lovorov list
  • 2 vejici timijana
  • 12 rezin starega francoskega kruha
  • 100 g drobno naribanega grojerja

Priprava

  1. 1V kozici z odebeljenim dnom razpustimo maslo, dodamo čebulo in na šibkem ognju pražimo 25 minut oziroma dokler čebula ne dobi temno zlate barve in začne karamelizirati.
  2. 2Vmes občasno pomešamo. Dodamo česen in moko ter nenehno mešamo dve minuti.
  3. 3Med stalnim mešanjem postopno vlijemo jušno osnovo in vino.
  4. 4Zavremo, pokrijemo in počasi kuhamo 25 minut.
  5. 5Odstranimo lovor in timijan ter po potrebi dodatno posolimo.
  6. 6Segrejemo žar. Rezine francoskega kruha opečemo.
  7. 7Porazdelimo v šest ogretih jušnih skledic in čez nalijemo juho.
  8. 8Potresemo z naribanim sirom in postavimo pod žar, da se sir razpusti in svetlo pozlati.
  9. 9Takoj postrežemo.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE