Španski ocvrtki - churros

Pustni čas po svetu praznujejo na najrazličnejše načine, skoraj vsem kulturam pa je skupna pustna hrana. Če ste se že naveličali krofov, flancatov in mišk, poskusite sladico, ki prihaja z Iberskega polotoka in pomeni dobesedno cvrtje.

Sestavine za 6 oseb

  • 1/2 vaniljevega stroka
  • 125 ml mleka
  • 85 g masla
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica sladkorja
  • 3 jajca
  • olje za cvrtje (količina odvisna od velikosti posode)
  • 1 žlica cejlonskega cimeta
  • 200 g sladkorja

Foto: Gaus Alex/Shutterstock

Priprava

  1. 1Osnova churrosov je kuhano ali paljeno testo, enako kot za princeske ali francoske eklerje, s to razliko, da pri churrosih testo ocvremo in ne spečemo. A postopek priprave pred tem je enak.
  2. 2V kozici na srednji temperaturi zavremo mleko, maslo, vodo, strok vanilje, sol in eno žlico sladkor. Z leseno kuhalnico v vročo mešanico dodamo vso moko in intenzivno mešamo pol minute, da dobimo testo brez grudic. Testo predevamo v zmogljiv mešalnik, odstranimo vaniljev strok in pustimo, da se nekoliko ohladi.
  3. 3Na mešalnik namestimo metlico za testo in ga vklopimo na nizko hitrost ter testu začnemo dodajati jajca. Najprej dodamo prvo in počakamo, da jo metlica popolnoma vgnete v testo (dobilo bo bolj svilnat videz), šele nato dodamo drugo in tretje jajce. Dobili bomo elastično testo, ki se ne pretrga z lahkoto. Sedaj z njim napolnimo slaščičarsko vrečko, na katero smo pred tem namestili zvezdasti nastavek.
  4. 4V litoželezni posodi segrejemo olje za cvrtje (sega naj vsaj do polovice roba) na temperaturo 175°C (pri tem si lahko pomagamo s kuhinjskim termometrom). Churrose oblikujemo tako, da vrečko držimo pod kotom nekaj centimetrov nad oljem in vanj iztisnemo ravno kačico, dolgo približno 15 cm, konec pa odrežemo z nožičkom. Ponovimo postopek še nekajkrat, da ima vsaka izmed kačic dovolj prostora v posodi. Cvremo jih od 2 do 3 minute na vsaki strani, nato pa jih odcedimo na papirnati brisači.
  5. 5Še tople in odcejene churrose damo v posodo, v kateri smo zmešali sladkor in cimet. Dobro pretresemo, da posip prekrije vso površino cvrtkov.
  6. 6Takoj postrežemo, zraven se prileže tudi vroča čokolada, v katero pomakamo tople churrose.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE