Na pot od začetka krajinskega parka Sečoveljske soline do kraja, kjer je spa, vas bo popeljalo električno vozilo. Tiho, da ne splaši živali in zmoti pridnih rok solinarjev, ki pod klobuki s širokimi krajci skrbijo vsak za svoj del solinarskih bazenov. Prostrano nebo, ki za pozornost tekmuje s širjavo rumenomodrih tal, daje vedeti, da ste na pravem kraju, kjer je civilizacijski vrvež le še bled spomin, kot okus po jutranji kavi.


Na prostem 

Thalasso spa Lepa Vida sodi med prve v Evropi, kjer prav vse storitve potekajo na prostem. Thalassoterapija označuje zdravilno dejavnost, pri kateri izkoriščajo darove morja in morskega podnebja ter njihov blagodejni vpliv na človeško telo. In duha! Že daleč v preteklosti, 480 let pred našim štetjem, naj bi Evripid, razsvetljeni grški dramatik, svojim egipčanskim zdravnikom pametno dejal: »Morje odplavi vse bolezni.« In kako prav je imel! Pripravno in hkrati prijetno metodo so hitro posvojili in razširili prefinjeni Francozi, saj se je odlično podala v njim lastno načelo užitka, joie de vivre. Odpravlja stres in bolečine v sklepih, obnavlja kožo, spodbuja prekrvitev, razstruplja ter pomaga pri hujšanju in uravnoteženju energije. Bistveno je, da pri terapiji uporabljajo izključno vire, ki so v bližini. Ivana Mijatovič, vodja centra, poudari, da jih v neposredni okolici ne manjka. Sol, slanica, blato, vsi elementi, ki spaju dajejo kuliso, so uporabljeni tudi pri terapevtskih ter lepotnih negah. Med njimi sta kar dva, solinsko blato in slanica, ki ju je ministrstvo za zdravje uradno priznalo kot zdravilni sestavini naravnega izvora. Za nadzor, analizo in razvoj imajo laboratorij in dva zaposlena tehnologa, ki redno skrbita za ustrezno kakovost uporabljenih surovin. Na voljo je linija kozmetičnih izdelkov, namenjenih domači uporabi, zato si lahko gostje v mrzlih dneh, ko Lepa Vida počiva, solni piling in masažo z mediteranskim oljem privoščijo celo doma.

Med zdravjem in sprostitvijo 

Obiskovalec, ki ne sme šteti manj kot 12 let, saj zavezo o miru jemljejo resno, ima na voljo kar nekaj aktivnosti oziroma bolje rečeno pasivnosti za boljše počutje in sprostitev. Enodnevni in večdnevni programi, kot so anticelulitni, sprostitveni, antirevmatični in detoks paket ali kombinacija storitev, sestavljenih po želji. Kopalni bazen z morsko vodo, ki se s pomočjo elektrolize klorira sama, Kneippova pot in bazenčki s slanico so glavni vodni viri ugodja. Lebdenje na matični lužini, kot se imenuje tekočina, ki v solinarskih bazenih ostane po pobiranju soli, ni le izredno pomirjajoče (zaradi vsebnosti brona), temveč pomaga pri revmi, luskavici in različnih kožnih boleznih. Na voljo sta dve koncentraciji, z 10–15 ter 20 odstotki soli, namakanje traja okrog 20 minut. Minute v breztežnosti minevajo izredno hitro, zato osebje prijazno poskrbi, da se ne zadržite predolgo, vmes razgrete glave hladi z osvežilnimi napitki in po potrebi s pristnim solinarskim slamnikom. Ponudbo dopolnijo piling z morsko soljo, različne masaže in fango terapije s solinskim blatom. To zori v manjših kanalih, ki prepredajo površino solin, nato ga obdelajo s posebnim postopkom pasterizacije in shranijo v lastne zbiralnike. Ves čas mora biti prekrito s slanico, saj se ob stiku s kisikom hitro pokvari. Pred nanosom na telo ga rahlo segrejejo in nanesejo v večcentimetrskih plasteh; medtem ko gost uživa, jih posuši kar sonce. Če želi obiskovalec znova postati čist, uporabi posebne solne tuše, s sladko vodo je boj s črnikastim blatom že vnaprej izgubljen. 

Ponos tradicije 

Prenočišča niso del ponudbe, saj pravila naravnega parka ne dovoljujejo bivanja v njem. Lepa Vida je namerno postavljena na najbolj odročen del solin, da čim manj vpliva na občutljivi ekosistem, ki ima tam upravičeno glavno besedo. Park se razteza čez obširnih 750 hektarov, danes je pridelavi soli namenjen njegov skromnejši del. Na starodavnih nasipih in solnih poljih ohranjajo tradicijo pridelave, ki so jo v 14. stoletju prinesli s hrvaškega otoka Paga. Sečoveljske soline so tako ene izmed redkih na svetu, kjer delo skozi čas ostaja nespremenjeno. Sprehod čez soline lahko v zameno za prijazno besedo prinese zanimive informacije, ki jih poznajo le pravi solinarji. Na primer, kadar je vreme naklonjeno, lani žal niso imeli te sreče, v nekaj več kot dvajsetih zaporednih sončnih dneh dozorijo tri vrste soli. Prva je tradicionalna, dodajajo jo vodi, v kateri se kuhajo sestavine. Druga je znana pod imenom piranska in je namenjena jedem na žlico. Tretji je znameniti solni cvet, v svoji kuhinji ga skriva marsikateri chef, te ne segrevamo in je primeren za jedi, ki jih solimo na koncu. Poleg solinarjev zaseda območje ogromno živih bitij, marsikatero med njimi je endemit, torej biva izključno tukaj. Ptice, ribe, manjši sesalci, kače in mehkužci si delijo bivališče z algami in mikroorganizmi, prav ti so najbolj odgovorni za zdravilne učinke surovin, ki jih uporabljajo v spaju. Posebnost je tudi petola, biosedimentna podlaga na dnu kristalizacijskih bazenov, soli namreč doda marsikateri mikroelement in mineral, ki jo naredi telesu koristno. 


Estetika minimalizma 

Gostje lahko iz okoliških nastanitev prispejo kar z ladjico, saj si Lepa Vida lasti čisto svoj pomol. V sončnih dneh med majem in oktobrom, ko se temperatura dvigne nad 20 stopinj Celzija, jo obiskujejo domači, italijanski, nemški, avstrijski in celo skandinavski gostje. Ti še posebno cenijo premišljeno in neopazno arhitekturo, ki si jo je zamislila gospa Stanislava Pustoslemšek iz studia PIA v Kopru. Za prihodnost imajo že pripravljene ideje za širitev, poletnemu delu se bo, če gre vse po načrtih, pridružil še zimski del s solnimi sobami, vodnimi vrelci in savno. Celoten kompleks stoji na množici pilotov, saj solinarsko dno ne slovi po trdnih tleh. Pri objektih in okoliških terasah so uporabili obstojen nelakiran macesnov les, nevsiljivo zaokrožajoč posamezne dele v celoto, ki je od daleč skoraj ne opazimo. Diskretne terase z ležalniki zagotavljajo udobje, ki ga je ob koncu obiska težko zapustiti. Celotno območje solin z Lepo Vido na čelu je vsekakor prostor, kjer ostaneš dlje, kot si nameraval, in ga zapustiš z občutkom, da je končno vse v redu.