Čemu naj sploh sledimo, ko razmišljamo, da bi se začeli gibati? Naj gremo s prijateljico na pilates, ker je v dvoje zabavneje? Naj se pridružimo neznancem pri jutranji telovadbi? Naj gremo plavat, čeprav bi se do bazena morali peljati dvajset kilometrov daleč?

Najprej se moramo vprašati, kakšno je naše trenutno zdravstveno stanje in na kateri stopnji psihofizične kondicije smo. To je pogoj, da lahko izberemo vadbo, ki je po težavnostni stopnji primerna za nas. Mislim, da je izguba časa in ni motivacijsko, če je za nas prenaporna in smo po njej izmučeni. Velikokrat je težko ubrati normalno mejo, ki je še spoštljiva do našega telesa in zdravja. Izbor vadbe mora biti takšen, da na nas dobro deluje, torej da nas veseli, ko se je udeležimo, in nas poživlja. Prav tako izbiramo glede na cilj, ki si ga mora vsak zastaviti. Če želimo denimo vplivati na zmanjšanje bolečin v hrbtenici, se odločimo za vadbo, ki je usmerjena v krepitev trebušno-hrbtne muskulature, in nikakor ne za vadbo, ki vključuje poskoke in hitro gibanje. Sodoben način življenja nam ne dopušča veliko prostega časa, zato je ekonomičnost vadbe glede na čas in učinkovitost vse večjega pomena. Zakaj bi se potili dve uri, če lahko s kakovostno vadbo dobimo enak učinek že v eni?! Pomembno je, da si postavimo načrt za daljše časovno obdobje. Na žalost bližnjic ni. Telo potrebuje določen čas, da prepozna spremembe, ki se dogajajo. Z upoštevanjem zadanega cilja moramo začeti vaditi zmerno in postopoma povečujemo intenzivnost, predvsem bi poudarila rednost in sistematičnost.Je optimalno, da se lotimo več vrst športa? In kako, saj so ljudje, ki denimo ne marajo teka – ne individualno ne v skupini?

Vsem bi priporočala raznovrstnost vadbe. Vsakih nekaj tednov moramo zamenjati vaje, da dosežemo učinek, kot tudi aktivnosti, ki jih izvajamo zunaj in znotraj v vseh letnih časih. Tako tudi poskrbimo, da krepimo vse mišice telesa enakomerno, smo vse leto aktivni. Počasi nas zapušča zima in z njo sankanje, smučanje, prihaja pomlad, ki je idealna za kolesarjenje, hojo, poletje pa nas bo razveselilo s plavanjem.

Za katere ljudi so primernejše individualne vadbe in za katere skupinske? Po Sloveniji je denimo čedalje več organiziranih skupinskih vadb, tudi brezplačnih.

Skupinske vadbe so odlične za tiste, ki si želijo vzpostaviti rekreacijo z druženjem. Niso specifično usmerjene na posameznika in lahko, še posebno začetnikom, dajo veselje do gibanja, poleg tega se tako seznanijo s telesno aktivnostjo. So torej nekakšen začetek v bolj aktiven življenjski slog. Individualno vadbo priporočam tistim, ki imajo v glavi točno določen cilj, morda hujšanje in preoblikovanje telesa ali rehabilitacija po poškodbi, in se ne spoznajo na teorijo. Osebni trenerji s svojim znanjem posameznika peljemo po strokovni poti do zadanega cilja v veliko krajšem času. Prav tako ni izgovorov, saj so postavljeni termini za vadbo. Vsako telo je drugačno in vsako drugače odreagira na vadbo. Z enakim treningom ima lahko ena oseba odlične rezultate, medtem ko druga le neznatne. Ravno tu je ključ, da pri individualni vadbi v primerjavi s skupinsko s strokovno pomočjo – to je pravilnim treningom glede na posameznika – dosežemo kakovostne spremembe. Velikokrat v fitnesu gledam ljudi, ki brez logične povezave delajo vaje, pa niti ne vedo, kakšen je namen katere. Da se posameznik laže odloči med ponudbo, je običajno prvi obisk brezplačen. Sicer pa je za vsakogar hoja na bližnji hrib brezplačna in izjemno pomembna za telo.Katera telesna vadba je krepčilna?

Krepčilna je vsaka vadba, ki deluje na nas mnogostransko, torej da rezultat tako na psihični kot fizični ravni. Ugodni učinki se kažejo v večji storilnosti, pozitivni naravnanosti, povečanju kognitivnih sposobnosti, boljšem razpoloženju ter boljši kondiciji, manjši telesni teži, preoblikovanju telesa glede na razmerje mišične in maščobne mase. Tukaj so ključne tri točke, ki jih ne smemo zanemariti: intenzivnost, pogostost in progresivnost vadbe. Intenzivnost lahko določamo tako objektivno kot subjektivno, denimo srčni utrip naj bo od 70 do 80 odstotkov FSU (frekvenca srčnega utripa), brez potenja in rahle utrujenosti prav tako ne gre. Impulz vadbe mora biti takšen, da stimulira pozitivne prilagoditve in s tem povzroči pozitivne učinke. Če vadimo enkrat tedensko, se ti učinki izgubijo in ne povzročijo nobenih prilagoditev. Pri impulzu od dvakrat do trikrat na teden lahko rečemo, da je vadba krepčilna. Prav tako jo je treba progresivno stopnjevati tako z intenzivnostjo, ki jo povečujemo, kot z raznovrstnostjo. Naše telo se hitro navadi na določen impulz in tako rezultati stagnirajo.