Slovenci radi divjamo in preizkušamo najrazličnejše vrste športov. »Ta dejavnost je pogosto kar malo ihtava, malo nevrotična in nič kaj dosti se ne spremeni niti pozimi,« razmišlja psiholog Matic Munc. »Aktivnost je super za naše telo in duha, vendar sta dobra tudi počitek in lenarjenje.« Naj bo torej vodilo za tokratno športno uživanje v snegu veselje, in ne nuja pričakovanih rezultatov ali tedenske norme.Naš prvi smučar

Naši očetje so si lesene smučke doma izdelovali kar sami in dričanje po snegu jim je velikokrat prineslo poleg veselja tudi kakšno nezgodo. To gre s sproščenostjo vedno z roko v roki. Naj si torej današnji starši, ko bodo svojega otroka spustili na sneg ali led, ne zvijajo prstov in sivijo las s skrbjo, kako bo, če pade. Pobral se bo. Kot so se nekdaj začetniki smučarskega in drsalnega športa pri nas.

Poznate Edmunda Čibeja? Rodil se je leta 1861 ter bil menda izjemen pedagog in vzgojitelj. Živel je s pristnim stikom z naravo, kar pa je bilo tudi edino mogoče, glede na to, da je življenje večinoma preživel na Trnovski planoti. To ga je tudi spodbudilo, da je k nam prinesel dejavnost, ki nam je bila takrat še tuja. Bil naj bi prvi (ali vsaj med prvimi), ki so pri nas uporabljali smuči. Leta 1888 ali 1889 naj bi si na podlagi oglasa v dunajskem Weltblattu naročil par z Norveške. Viri so seveda skopi in možnost obstaja, da si je vse zasluge po krivici pripisal, a nedvomno je, da je smučal, to športno zvrst pa sta z gozdarskim oskrbnikom na Dolu Josipom Jarischem širila med domačini. Sprva je bilo smučanje le pripomoček za hitrejšo »hojo« po snegu, kasneje pa je vse bolj postajalo tudi priljubljen šport.In oddrsala sta domov

Veliko mest sredi zime ponudi umetno narejena drsališča. Na njih je pogosto gneča, večinoma niso zastonj, užitek pa le dajo. A toliko manjši, kot si ga lahko privoščijo tisti, ki za to spolzko radost uporabljajo naravne vire ledu. Po pameti je treba skozi življenje, zato je glavo nujno uporabljati tudi takrat, ko se odpravite na jezero pozimi. Ne drsajte sami, to je prvo pravilo, drugo pa, da led vedno preizkusite, preden z drsalkami »zarežete« vanj. Ne podajte se na ledeno površino, ki je obkrožena s stoječo ali tekočo vodo, jasno. Prav tako se ledu ognite, če je močno s soncem obsijan, če je na njem že vsa vas in če iz njega štrlijo naplavine, veje in podobno.

Vsi poznamo Stanka Bloudka, slovenskega letalskega konstruktorja, športnika in načrtovalca športnih objektov, rojenega leta 1890. Je pa bil Bloudek tudi navdušen drsalec. V tej disciplini je tekmoval in učil nove generacije. Z drsanjem se je seznanil leta 1906. Takrat je namreč Ljubljano obiskal priznani češki mojster v umetnostnem drsanju. Bloudek je umetnostno drsanje razvil kot posebno športno panogo ter na začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja v Športnem klubu Ilirija ustanovil drsalno sekcijo ter se posvetil organizaciji tečajev za vzgojo mladih umetnostnih drsalcev. Slovenci imamo gibanje v telesu. Izkoristimo počitnice, da uživamo v njegovih zmožnostih. Po pameti. In z veliko radosti.