Komna z okolico

Če gospe zime nikakor nimate dovolj, boste pravo snežno pravljico, morda še kakšnega kozoroga, uzrli na planoti nad Bohinjem, na Komni. Dom planincev je odprt tudi v hladnejših mesecih, od leta 2005 je popolnoma prenovljen, zato udobja ne bo manjkalo. S planote se odpira razgled za razgledom, na Bohinjsko jezero, Rudnico, Pokljuko in Jelovico, greben Spodnjih Bohinjskih gora, Rjavo skalo na Voglu, Veliko in Malo Tičarico ter celo na vrh ponosa Slovenije, Triglav. Poti vzpona na Komno so različne, najkrajši se vijeta od avtobusne postaje Savica ali kampa Zlatorog in trajata od dve uri in pol do dobre tri. Najdaljša se začne v Trenti in teče po dolini Vrsnik do planine Za Skalo prek Oslove škrbine, ta avantura vam bo vzela sedem ur. Ne bo odveč povprašati pri lokalnem turističnem društvu, katera pot bo najbolj ustrezala vam. Komna je odlično izhodišče za višje vzpone, na Bogatin (1977 m), Mahavščak (2008 m), Lanževico (2003 m) in Črno jezero (1310 m). Če vam višinska razlika ne diši preveč, je planota prepredena z različnimi potmi, ki čez drn in strn vodijo do sosednjih planinskih koč: na Krnskih jezerih, pri Triglavskih jezerih, do merjaščeve koče na Voglu in drugih. Idej za dnevni ali večdnevni izlet torej ne bo zmanjkalo, vsekakor ne, preden zmanjka moči!


Tomi Lombar

Učna pot Žlebe–Jeterbenk

Čisto blizu Ljubljane, v vasi Žlebe, po domače Marjeta, so pripravili prav posebno učno pot, dolgo 4800 metrov, a z majhno, 290-metrsko višinsko razliko. Primerna je za velike in male radovedneže, saj jo spremlja kar 22 izobraževalnih tabel. Na njih so slike dreves, živali in rastlin, ki so značilne za gozdnato območje. Prava kulturna posebnost območja je vas Žlebe, kjer je še danes mogoče uzreti katero od spomeniško zaščitenih zgradb, kot so cerkev sv. Marjete s pripadajočo mežnarijo, skrivnostna cerkvica sv. Jakoba, slopno znamenje, kozolec in starinska Cvajnarjeva hiša. Spoznali boste lahko tradicionalno obrt žganja apna in legendo o zakladu, ki naj bi ga skrivali grofje Hertenberški. O neuspešnem iskanju zaklada je pisal že Simon Jenko, pot pa razkrije še več ljudskih legend, o marješkem zmaju in vodnem škratu.


Mavric Pivk

Artviže, Prem in jama Dimnica

Če vas bolj vleče proti morju, je tudi na tistih koncih več kot dovolj naravnih, gurmanskih in kulturnih lepot. Starinska vas Artviže s spomenikom NOB je odlično izhodišče za vzpon na najvišji vrh Brkinov, 817 metrov, kjer je cerkev sv. Socerba. Starinska cerkev iz 17. stoletja ponuja razgled na Vremščico, Vremsko dolino in Matarsko podolje, v lepem vremenu celo do Julijskih Alp in Karavank. V bližini, v smeri proti Ilirski Bistrici, leži še en starinski zaklad, vasica Prem, zgrajena v 13. stoletju. Tam bo obiskovalce poleg arhitekturnih značilnosti pričakala zgodovina, na Premu je namreč množično grobišče iz druge svetovne vojne, v njem so pokopani nemški vojaki 97. korpusa, z živalmi in vojaško opremo vred. Na Premu je bil rojen tudi Dragotin Kette, poezija tamkajšnjim prebivalcem torej teče že v krvi. Izletu lahko dodate še jamo Dimnice, klasično kraško jamo, ki jo spremlja ljudska legenda. Topel jamski zrak pozimi uhaja na površje, zato je videti kot dim. V ljudskih logih je dim povezan s hudičem, zato so sklepali, da ima zlodej morda v jami kar zasebno prekajevalnico mesa! Jama pa ni znana le zaradi legende, v njej je pravo morje podzemnih pojavov, kot so kraške votline, edinstveno jamsko vodno zajetje, 22 metrov visoki kapniški stebri in še kaj.