Zdenka Golob Borčič se je rodila leta 1928 v Sv. Trojici (Gradišče) v Slovenskih goricah, po meščanski šoli v Lenartu in trgovski šoli na Ptuju ter po drugi svetovni vojni, ki je prekinila njeno šolanje, pa se je zaposlila kot delavka v mariborski tekstilni tovarni MTT. A ljubezen do umetnosti je gojila ob delu. Obiskovala je slikarske tečaje, ki so jih prirejali mariborski likovniki, in se tako seznanila z različnimi likovnimi tehnikami, od katerih so ji najbolj k srcu prirasle jedkanice, akvatinte in suhe igle. 


Ujeto sonce, 1974, jedkanica


Kasneje se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je študirala v razredu prof. Gojmirja Antona Kosa in diplomirala leta 1954. Po diplomi, ko se je njena družina sprva preselila v Novo mesto in nato znova v Ljubljano, se je posvečala ilustraciji, leta 1968 pa pričela delovati kot svobodna umetnica. deset let pozneje je pripravila prelomno razstavo za galerijo Labirint v Ljubljani, ki ji je leto kasneje prinesla nagrado Prešernovega sklada in zaprla usta nesramnim kritikom, ki so bili bolj naklonjeni moškim kolegom, ki so v tistem času dominirali na slovenski umetniški sceni.  


Skupina osmih, 1978, jedkanica


Golob Borčičeva je tekom kariere sodelovala na več kolonijah, razstavljala doma in v tujini ter prejela več priznanj in nagrad za grafiko. Njena dela med drugim hrani tudi muzej Albertina na Dunaju. Leta 2013 so ji ob njeni 85-letnici v Mednarodnem grafičnem likovnem centru pripravili pregledno razstavo, naslovljeno Grafike, 105 razstavljenih del na papirju pa je umetnica nato v naslednjem letu podarila njihovi zbirki. Večinoma so bile grafike, male grafike in akvareli. Z umetnico smo se nekaj let pred smrtjo v domu starejših občanov Poljčane, kjer je naposled bivala, pogovarjali tudi mi. Tedaj nam je zaupala, da si želi, da bi se lahko vrnila domov. Preberite intervju tukaj