Danes, 19. junija, smo vsi starejši od 18 let prejeli turistični bon v vrednosti 200 evrov, mlajši pa po 50 evrov. Ker so boni prenosljivi med družinskimi člani, si nekateri s pomočjo babic in dedkov obetajo res sproščujoč in ugoden dopust doma. Veljavnost bonov bo od 19. junija do 31. decembra 2020, veljala bo za nočitve, nastanitve z zajtrkom, ki jih nudijo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in drugi podobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje. 

Foto: Natalia Deriabina/Shutterstock

Celoten znesek bona bomo državljani lahko koristili v več delih, vendar pa že koriščenih bonov ne bo moč prenašati na drugega upravičenca. Nastanitveni obrati se bodo organizirali tako, da bo že ob rezervaciji potrebno navesti, da bomo za plačilo koristili turistični bon. Nekateri bodo zahtevali 100-odstotno kavcijo, nato pa bodo vplačani znesek, ko bodo na finančni upravi dobili zeleno luč, upravičencu vrnili na osebni račun. 


Spodbujanje dopustovanja doma

Zaživel je spletni portal za rezervacijo pri slovenskih turističnih ponudnikih Moja Slovenija, s katerim želijo ustanovitelji na enem mestu zajeti večino slovenske turistične ponudbe. Trenutno je prek portala dostopna ponudba približno 60 hotelskih podjetij, ki jo stalno dopolnjujejo. Ustanovitelji poudarjajo, da želijo izpostaviti doživetja. Portal lahko obiščete na tej povezavi.  Soustanovitelj portala Viljam Kvalič je za STA poudaril, da ne želijo izključevati nikogar, zato je na portalu prostor tako za planinske koče kot najprestižnejše hotele. Idejo so povezali s turističnimi boni, ki naj bi Slovence spodbudili k dopustovanju doma. Tako je pri predstavitvi ponudnikov posebej označeno, kateri kot plačilno sredstvo sprejemajo tudi bone. Portal pa nameravajo ohraniti in razvijati tudi po koncu obdobja, v katerem so boni na voljo, je poudaril soustanovitelj portala Sašo Krumpak.


Rezervacije se že vrstijo

Pogovarjali smo se z nekaj ponudniki nastanitev, ki pravijo, da so rezervacije že v teku in da je teh veliko. »Klicev je ogromno, rezervirati pa je nujno, saj gostov, ki bodo k nam prišli brez rezervacij, ne bomo mogli nikamor nastaniti,« je pojasnila Špela Dolinar iz glampinga Chateau Ramšak, ki je med drugim solastnica portala www.glamping.si, kjer boste lahko našli nastanitve v stiku z naravo po vseh slovenskih regijah. V gorenjskem kampu Šobec so prav tako potrdili, da že nekaj časa prejemajo rezervacije na turistične bone in da jih je veliko. 

Ob rezervaciji naj upravičenci vprašajo, koliko je minimalno število nočitev, ki jih različni ponudniki ponujajo za plačilo na bone, in katere vse storitve bo potrebno doplačati. »Boni veljajo samo za nočitev oziroma nastanitev z zajtrkom, vse ostalo se doplača. V primeru, da ponujaš paket, mora gost doplačati vse storitve, ki jih bon ne pokriva,« je opozoril Marjan Batagelj, lastnik butičnega hotela Vila Planinka na Jezerskem in kultnega Hotela Jama v Parku Postojnska jama. »Račun mora biti zelo jasno specificiran,« je še dodal. To pomeni, da bodo morali upravičenci doplačati turistično takso, kosila in večerje (v primeru polnega penziona), vstopnico za bazen, savno, masažo (ponekod je uporaba wellnessov za goste hotela brezplačna) ipd.

Foto: Andrew Mayovskyy/Shutterstock


Povsod plačilo z boni ne bo mogoče

Da bi vlada preprečila morebitne zlorabe, nastanitve ne bodo smele zviševati cen v primeru plačila z boni. Poleg tega pa bo možno z boni plačevati le pri tistih ponudnikih, ki so bili že 13. marca vpisani v poslovni register Slovenije in v register nastanitvenih obratov, ki ga vodi agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Tu pa se zaplete: številni zasebni ponudniki se namreč po koncu sezone izpišejo iz poslovnega registra Slovenije, nato pa v času sezone ponovno vpišejo. Letos pa so zaradi koronavirusa in negotove sezone nekateri čakali na ponovni vpis in bodo zaradi tega »ostali praznih rok«. »Zasebni ponudniki smo se srečali s težavo, ker smo se izpisali iz poslovnega registra. Nekateri se izpišejo takoj po koncu sezone, ali vsaj čez zimo, jaz sem se izpisala 10. aprila, ker nisem vedela, kako bo z ukrepi zaradi covida-19. Ker je pogoj, da si vpisan v register od 13. marca, jih je zdaj ogromno ostalo brez možnosti ponujanja nastanitev prek bonov,« je dejala Katja Stušek iz apartmajev Pr’Kovač na Bohijski Beli. Poklicali smo tudi na TIC Bovec, kjer so nam pojasnili, da je po grobih ocenah takšnih ponudnikov v dolini Soče kar petdeset odstotkov. 

Foto: Arhiv hotela Vila Planika

O tem, koliko zasebnih ponudnikov bo  v Sloveniji ostalo brez omenjene možnosti, smo povprašali tudi na Slovenski turistični organizaciji, kjer pa so nas za pojasnila glede bonov napotili na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na Finančni upravi Republike Slovenije pa so pojasnili, da bodo tisti, ki so bili 13. marca letos vpisani v poslovni register in register nastanitvenih obratov ter so imeli ustrezen SKD (kvalifikacijo dejavnosti), pa so se kasneje zaradi negotove sezone izpisali, vseeno lahko ponujali nastanitve prek plačil z boni.

Foto: Luca Lorenzelli/Shutterstock

Je turizem samo nočitev z zajtrkom?

Čeprav je po pogovorih s ponudniki jasno, da bo veliko Slovencev izkoristilo turistične bone in namesto v tujino odšlo spoznavat domače kotičke, turizem zajema veliko več kot le nastanitev z zajtrkom. Pod turizem spadajo tudi različne dejavnosti v naravi, ogledi naravnih in kulturnih znamenitosti, športne aktivnosti, poletni festivali in drugi kulturni dogodki ter še marsikaj drugega. Številni so se vprašali, zakaj si z boni ne morejo privoščiti ogleda kakšne kraške jame ali pa gracioznega plesa lipicancev, zakaj se ne bi končno opravili na kakšen rafting ali pa se spustili po jeklenici. Morda bi lahko najeli gorskega vodnika, si izposodili sup ali kanu. Konec koncev pa tudi privoščili večerjo v restavracijah, ki so pred kratkim dobile Michelinove zvezdice. Ponudniki turističnih storitev, ki niso vezane samo na nastanitve, menijo, da je odločitev vlade glede koriščenja bonov krivična, a očitno dokončna.