Lars Saabye Christensen: Beatli
Tale norveška uspešnica je dobra. In ne, ni biografija o sloviti liverpoolski četverici. Je eden najlepših romanov o odraščanju, kar sem jih prebral. Beatli služijo kot alegorija, referenčna točka, kot zgodovinski okvir in kot format socialne postavitve. Nekatere stvari so možne le v kvartetu.


Bruce Springsteen: Born to Run (avtobiografija)
Ta knjiga je moje odkritje letošnjega leta. Bral sem jo počasi, zbrano, srkal vsako podrobnost. Springsteen se nam odpre na neverjeten način. Preprost, stvaren, slikovit, pripoveden, subtilen, poetičen. Knjiga je taka, kot so njegove pesmi. V pesmih nas z nekaj verzi preseli v zgodbo, iz katere nočemo, dokler je ne pove do konca. V knjigi nas z nekaj stavki vedno znova dobesedno preseli v svojo glavo, v svoj svet. Razkrije nam vzroke in posledice ne le svojih težav, o katerih spregovori povsem odkrito, temveč svoje celotne ustvarjalne in življenjske poti. Želite izvedeti, kako nastane rockovski zvezdnik? Kako preživi in odraste? Želite izvedeti, kaj pomeni imeti rock bend, pisati pesmi, do onemoglosti piliti posnetke, drgniti odre od lokalnega kluba do največjih stadionov? Potem je to knjiga za vas. A je mnogo več kot to. Je roman in terapevtska seansa v enem. Visoka literatura, povedana s preprostim jezikom ulice. No, pa naj to ne zavaja, besedni zaklad je izjemen in branje v izvirniku je čudovita izkušnja.


Nenad Veličković: Sahib - impresije iz depresije
Te knjige pravzaprav še nisem prebral. A ker sem se pred dnevi vrnil iz Sarajeva, se je znova našla na mojem obzorju. Pred leti sta jo režiserka Ivana Djilas in igralec Branko Završan postavila na oder. Česa tako lucidnega, duhovitega, pronicljivega, za popenit smešnega in želodec stiskajoče bridkega zlepa ne najdeš na enem mestu. Saj, kako bi lahko bilo drugače, ko pa Sarajlija pripoveduje o tem, kako svet vidi Sarajlije? Knjiga v obliki pisem, ki jih svojemu ljubimcu piše britanski gejevski uradnik mednarodne organizacije na misiji v povojnem Sarajevu, pripoveduje o Sarajliji Sahibu in njegovem mestu. Skozi ta dvojna očala resnica udarja s podeseterjeno močjo. K sreči ima tudi humor na ta način pomnožen učinek, brez njega udarcev ne bi prenesli.