Kako ste kot diplomirana modna oblikovalka začutili, da se raje podate na ilustratorsko pot?

Delo v modni industriji je zanimivo, dinamično in seveda kreativno. Hkrati pa je tudi zelo vpeto v modne trende, usmerjenost posamezne blagovne znamke, zahteve trga in tudi proizvodnje. Zato sem iskala še drugačen način izražanja, ki bi puščal domišljiji več svobode. Za zabavo in sprostitev sem začela risati, počasi so nastajale prve ilustracije ter slikanice.

Najraje rišem z roko in uporabljam svinčnik, oglje, pastel in barvni tuš. V zadnjem času pa se je izkazalo da je nekako bolj praktična uporaba računalnika. Tako je trenutno poleg svinčnika  moj najljubši pripomoček grafični zaslon.    

Kakšen je vaš ustvarjalni slog in katere stvari najraje upodabljate?

Najraje upodabljam živalske like in humorne situacije. Blizu so mi jasno definirane oblike, detajli in nekako bolj risarski kot slikarski pristop.

Rišete »peš«, z roko, ali se dela lotite z računalniškimi programi? Kdo je vaš najljubši pripomoček?

Najraje rišem z roko in uporabljam svinčnik, oglje, pastel in barvni tuš. V zadnjem času pa se je izkazalo da je nekako bolj praktična uporaba računalnika. Tako je trenutno poleg svinčnika  moj najljubši pripomoček grafični zaslon.Katere barve so najbolj vaše in odkod črpate navdih? 

Najljubše so mi težke, dramatične barve, recimo žametno rdeča, črno modra … Všeč so mi tudi močne, živahne in vesele barve, ki so običajno bolj primerne za zgodbe, ki jih ilustriram. Glede navdiha ni nobenih pravil. Lahko ga dobim pri opazovanju narave, živali, umetniških del ali pa pri čisto vsakdanjih stvareh, ki me v določenem trenutku pritegnejo.

Modi ne sledim več kaj dosti in tudi oblikujem ne več. Mislim pa, da so hit tega poletja kratke kolesarske hlače in vpadljivi, močni živalski vzorci, predvsem leopard. Pa tudi razne imitacije makrameja, ribiške mreže …   

Pripravljate tudi samostojno slikanico, nam zaupate več o tem?

Ob delu za naročnike se vedno ukvarjam še kakšnim svojim projektom. Večinoma gre za slikanice, kjer zgodbo napišem sama. Pri tem sem izredno počasna, veliko je preizkušanja, skiciranja, spreminjanja. Lahko traja več let preden zgodba in ilustracije dobijo končno podobo. Trenutno pa sodelujem s priznanim švedskim oblikovalcem Hans-Jörgen Hanssonom, ki je bil vrsto let art direktor v Ikei. Na podlagi njegovih likov za blagovno znamko Eggkids ilustriram slikanico, ki bo izšla predvidoma konec leta.

Še vedno kaj sledite modi in oblikujete kakšen kos? Kaj bi lahko sicer izpostavili za največji trend letošnjega poletja?

Modi ne sledim več kaj dosti in tudi oblikujem ne več. Mislim pa, da so hit tega poletja kratke kolesarske hlače in vpadljivi, močni živalski vzorci, predvsem leopard. Pa tudi razne imitacije makrameja, ribiške mreže …Kako pa vas je "zaneslo" v oblikovanje vzorcev za otroško posteljnino in pižamice?

Do tega je prišlo pravzaprav nenamenoma. Pri podjetju Ocean Bluu so iskali ilustratorja in mislila sem, da gre le za nekaj manjših ilustracij. Na podlagi mojih risb in izobrazbe iz področja tekstila pa sem bila izbrana za oblikovalko kolekcije potiskov.

Kaj vam pomeni ta velika priložnost in kaj vse tam pripravljate?

Tega sodelovanja sem zelo vesela. Prvič zato, ker lahko tu združujem svoje znanje iz področja tekstila z oblikovanjem in risanjem. Drugič zato, ker smo se res zelo dobro ujeli in ne nazadnje zato, ker to delo prinaša ogromno novih izkušenj ter izzivov.

Pripravljam celotno kolekcijo potiskov za otroško posteljnino in pižame iz organskega bombaža. Enkrat na leto se pripravi »glavna« kolekcija in nato se mesečno dodajajo dopolnitve z novimi vzorci.

Kakšne barve in motivi zapeljejo v najbolj sladek spanec?

Pri Ocean Bluu so to vsekakor vsi odtenki modre barve in morski motivi.

Zakaj  je pomembna tudi ekološka oziroma trajnostna ozaveščenost pri materialih?

Tekstilna industrija velja za enega večjih onesnaževalcev. Močno obremenjuje okolje v vseh fazah, od same pridelave recimo bombaža, do barvanja, tiskanja. Bistveno zmanjšanje uporabe škodljivih snovi in tudi zmanjšanje porabe energije v proizvodnih procesih je tako sigurno korak v pravo smer. Hkrati so izdelki iz takšnih materialov precej bolj prijazni zdravju, saj ne vsebujejo strupenih snovi.V kakšni posteljnini pa se najbolj sami spočijete?

V posteljnini iz kvalitetnega organskega bombaža.

Ste jo sami "zrisali" ?

Ne še, za enkrat je enobarvna.

Kakšen vzorec bi oblikovali za vzglavnik našega predsednika Boruta Pahorja?

Za kaj takega bi se mi zdel zanimiv motiv lectovega srca. Glede na to, da je gospod predsednik aktiven na družbenih omrežjih, bi bil tak vzglavnik odlična podlaga za kak selfi. Recimo v kombinaciji z znamenitim Trubarjevim nagovorom: "Lubi Slovenci, …"

Kdo je vaš junak?

Moji junaki živijo v pravljičnem svetu. Različni v različnih obdobjih.