Prevetrite odnos do sebe in se naučite samospoštovanja

Draga bralka.

Ste na začetku konca ali pa na koncu pred novimi začetki. In bistvo partnerstva je v sobivanju tega, kar smo sposobni in pripravljeni dati tako po čustveni, duševni kot človeški plati. Tako stkemo nepretrgljive vezi. Odnos dveh, ki mu rečemo partnerstvo, je včasih sila zapleten. A moral bi biti sila enostaven, saj če se dva zares ljubita in podpirata na poteh iskanj in raziskovanj življenja, hujših dilem ni. Morda na začetku, ko se srečata in soočita iz različnih svetov in izvornih izhodišč, rabita čas in pogovore, da se uskladita. Da ustvarita skupni svet, ki ju polni.

Vaša situacija ni klasična. Vaš moški je bil v zvezi, ko sta začela vajino razmerje, kar je po sebi specifična in iz mnogih ravni neljuba situacija. Četudi je bila njegova partnerka le sostanovalka in njun odnos poslovni, je z žensko vztrajal in vas imel ob strani. Kot kaže, ste izpogajali nek nivo, ki je obema ustrezal. Niste zapisali, kako dolgo je bilo vajino razmerje; nekateri v takšnih paralelnih svetovih vztrajajo tudi desetletje, in seveda se vprašamo, kje so tu meje spoštovanja in etike do obeh partneric. Naša kultura poligamije ne pozna in ne podpira, in vaš moški je, predvidevam, imel istočasno dve ženski leta. Verjetno vas je to, da ste ga morali deliti z ženo, na nekih globljih ravneh prizadelo. In ste se v vsem tem času izčrpali.

Verjetno ni težko razumeti, da je definicija zrelosti povezana s sposobnostjo odločanja. Če se vaš izbranec ni tako dolgo časa mogel odločiti in če zdaj želi kar naenkrat postaviti vajino zvezo na visok statusni nivo (poroka), to še ne pomeni, da ste vi pripravljeni sprejeti te nove definicije in vidike vajine zveze. Saj vas je uril v askezi in prilagajanjih, ki so morda šla čez meje zdravega samospoštovanja.

Vprašanje je tudi, kakšen je bil vajin intimni odnos. Spolna energija je sveta in ni zanemarljivo, s kom jo delimo. In če se nekdo v paru poslužuje promiskuitetnih praks, na nezavedno nalaga vsebine in nivoje, ki so lahko rušilni.

Svetujem vam, da se odločite za terapijo ali svetovanje. Odločilnega pomena je, da prevetrite odnos do sebe. Samospoštovanje je pojem, ki je v praksi ljubezni pogosto pozabljen. Kaj si dovolimo in kdo v odnosu vodi igro in kdo se razdaja, je ključni pokazatelj samospoštovanja. In če nekdo v paru dovoli, da je samoumeven in da se hodi po njem, mora prepoznati, da je treba postaviti nove temelje zdrave samopodobe. V zdravem odnosu se oba trudita, da ponudita vse, kar lahko; jemanje in zahtevanje ni usklajeno z jeziki ljubezni. Želim vam, da se na novo spoznate in začnete s praznovanjem vsega dobrega, kar vam poklanja življenje. Če boste ostali s tem moškim ali ne, niti ni pomembno. Pomembni ste vi. Morda pa vas je ravno tega prišel izbranec naučiti. Srečno!