Vsak par je drugačen, pa vendar, bi lahko z nami delili temeljno formulo, kaj podariti, da ne zgrešimo?

Najprej moramo vedeti prav to, kakšen par je to, ali že ima stvari, ki se tradicionalno podarjajo mladoporočencem; pa katere konjičke imata bodoča žena in mož ter kakšne so njune želje na splošno, kaj potrebujeta in česa ne. O vsem tem se seveda ne pozanimamo neposredno pri njiju, temveč pri njunih bližnjih, svojcih in prijateljih. Po drugi strani je primerno, da tisti, ki se poroči, vnaprej pravočasno in nevsiljivo poda določene smernice oziroma seznam želenih stvari, Gre za tako imenovane liste darov različnih cenovnih razredov v trgovinah, kamor pred poroko povabljenci pridejo in izberejo darilo po svoji presoji; seznam prej sestavita bodoča žena in mož. To se mi zdi koristno pa tudi povabljenci imajo manj težav pri izbiri. Spet drugi zbirajo sredstva za potovanja in kaj podobnega.

Meni se zdijo najlepša darila posebna doživetja, od potovanj do kakšnih večerij s prenočitvijo. Za poroko sva z Borisom prejela vikend na Krasu, večerjo pri Klincu in v Vili Herberstein v Velenju, a doslej sva si uresničila samo Kras. 

Se vam osebno zdijo primernejša konkretna materialna darila ali denar?

Sama sem bolj za konkretna in praktična darila ter doživetja, a tega ne morem trditi na splošno, ker je zelo odvisno od para. Nekateri dlje živijo pod isto streho in že imajo denimo večino pripomočkov za dom, drugi pa krvavo potrebujejo vse od opekača naprej. Najslabše, kar lahko naredimo, je, da paru podarimo kaj, kar mu ni všeč oziroma je zanj neuporabno.

Lahko naštejete, kaj denimo?

Stvari, za katere sploh ne vedo, kam bi jih dali oziroma niso narejene po njihovem okusu, denimo abstraktno sliko ljubiteljem klasicizma ali starinske kristalne kozarce za nekoga, ki ima rad sodobno oblikovanje, ali tako imenovane nabiralce prahu, ki bodo obležali zakopani v predalih.

Kaj pa obred obdarovanja, se je tudi tukaj priporočljivo držati določenih pravil?

Pri vsaki dobro načrtovani poroki se to izvede organizirano. To pomeni, da se po poročnem obredu in pred prehranjevanjem določi trenutek za predajo daril, s katerim so seznanjeni vsi gostje. Lahko pa se tudi koga zadolži za sprejem daril; tedaj seveda ne gre za osebno predajo novoporočencema.

Nam smete zaupati, katero je bilo za vas najbolj prisrčno darilo, ki ste ga prejeli na poroki z Borisom Cavazzo pred tremi leti?

Meni se zdijo najlepša darila posebna doživetja, od potovanj do kakšnih večerij s prenočitvijo. Z Borisom sva se posebno lepo imela v Nebesih (v luksuznih brunaricah na pobočju gore Kuk in s čudovitim razgledom na dolino Soče, op. a.), kar sva dobila za darilo že pred petimi leti, a nama ga je uspelo izkoristiti šele pred kratkim. Za poroko sva prejela vikend na Krasu, večerjo pri Klincu in v Vili Herberstein v Velenju, a doslej sva si uresničila samo Kras. Rada bi poudarila, da ni toliko pomembna cenovna vrednost darila, temveč v prvi vrsti dobra ideja, ki par prijetno preseneti in razveseli.

Nekdo, ki denimo obožuje branje, naj nekomu, ki še revije le prelista, ne podarja knjig, po možnosti z besedami: »E, to res moraš prebrati!« Pri obdarovanju ne vsiljujmo svojega okusa. 

Torej ne velja, da daš tisto, kar se tebi zdi najbolj fino?

Nikakor, ne smete izhajati iz sebe. Nekdo, ki denimo obožuje branje, naj nekomu, ki še revije le prelista, ne podarja knjig, po možnosti z besedami: »E, to res moraš prebrati!« Pri obdarovanju ne vsiljujmo svojega okusa.

V vlogi predavateljice za poslovno komuniciranje in protokol svetujete tudi, kako izbrati primerna poslovna darila. Kako se ta razlikujejo od poročnih?

Gre lahko tudi za enak predmet, vendar je namen poslovnega obdarovanja povsem drug. Pri porokah se lahko nagnete v bolj osebne note, medtem ko se je temu treba pri poslovnih darilih izogibati.