Vaš sin nujno potrebuje zdravniško pomoč

Zelo vam verjamem, da je hudo opazovati propadanje lastnega sina, ki je šele na pragu življenja in v katerega ste položili svoje upe. Kot pišete, se je v zadnjih najstniških letih začel spreminjati, opuščati življenjsko pomembne aktivnosti, v vedenju je postal čudaški, slabo se hrani, je agresiven in samosvoj. S svojim ravnanjem že ogroža sebe pa tudi okolico. Zelo vam priporočam, da čim prej poskrbite, da bo šel na zdravljenje v psihiatrično bolnišnico. Mogoče ga boste lahko pregovorili, da bo šel tja prostovoljno, sicer prosite za pomoč osebno zdravnico, ki ga bo verjetno obiskala na domu in se nato odločila, kako naprej. Naj vam razložim, zakaj se mi zdi to najprimerneje.

Opisana bolezenska znamenja pri vašem sinu so taka, da gre najverjetneje za psihotično motnjo. Ena od značilnosti nezdravljene psihoze je ta, da oseba ne premore uvida v svoj položaj. Ne zaveda se svoje motnje in ne išče pomoči. Pogosto odklanja kakršno koli zdravljenje, če pa že privoli v obisk pri zdravniku, zdravila kmalu opusti ali pa jih ne jemlje redno. Motnja se zato ne more popraviti. Pomembno je tudi, da ima zdravnik dovolj informacij in dovolj časa, da bolnika spozna in ga nato ustrezno zdravi. Najprej pa mora izključiti kakršno koli drugo obolenje.

Priporočam vam, da ne čakate in ne omahujete. Čim prej se sami pogovorite z osebno zdravnico, če sin ne bo hotel, ter ukrepajte. Motnja sama od sebe ne bo izginila, z ustrezno obravnavo pa se lahko stanje zelo izboljša. Res pa je tudi, da so te vrste psihičnih motenj pogosto kronične, kar pomeni, da bodo potrebni stalni kontrolni pregledi in zdravljenje.