Za obisk psihiatra se bo moral odločiti sam

Za začetek bi vam priporočila, da se poskušate temeljito pogovoriti s sinom. Tako vam bo lahko pojasnil, kaj se je zgodilo, da je opustil delo, kako se zdaj počuti in kako si predstavlja svojo prihodnost. Potem se boste lažje odločili, kako naprej. Lahko mu tudi razložite svoje stiske ob prepirih in finančne možnosti. Mogoče bi s pogovorom v umirjenem in dobrohotnem ozračju lahko našli pot naprej. 

Če boste ugotovili, da vaše oziroma sinove težave nimajo zdravstvenih vzrokov, potem morate sinu pač jasno prikazati, da vas finančno in tudi osebno spravlja v stisko. Razložite mu, kje so meje, ki jih vidva z možem postavljata v vašem skupnem življenju in se jih mora držati tudi on. 

Samo iz vašega pisma ne morem z gotovostjo sklepati, ali gre za kakšno psihično motnjo ali drugo bolezen. Nekatere vaše navedbe res kažejo na to, da bi vedenjske spremembe mogoče bile posledica psihične motnje. Za obisk pri psihiatru sicer ne potrebuje napotnice, vendar pa bi bilo priporočljivo, če bi sam začutil, da bi mu take obravnave koristile, in se tudi sam prostovoljno odločil za obisk pri psihiatru. Včasih pa k temu res pripomore tudi splet zunanjih okoliščin. 

Prisilno zdravljenje v psihiatriji je omejeno na primere, ko nekdo življenjsko ogroža sebe ali druge v svoji okolici. Iz vašega pisma tega še ni zaznati. Menim pa, da ne bo škodovalo, če se sin oglasi pri osebnem zdravniku, da mu bo z gotovostjo lahko povedal, ali je v ozadju psihična motnja oziroma druga bolezen. Tudi to pot bo moral opraviti sam, vi pa ga lahko spremljate, če bo želel.