Je med Slovenci spolnost še vedno tabu? 

Je in ni. Vedno več ljudi pride k meni, upajo si vprašati, upajo si raziskovati. Vedno več je takšnih, ki eksperimentiranja v spolnosti ne dojemajo kot nekaj patološkega, ampak želijo partnerski odnos na ta način pripeljati na višji nivo.  

Treba je poudariti, da ni normalnih in nenormalnih spolnih praks. Če si z nekom dolgo časa, tudi seks lahko postane dolgočasen. Zato je za pare pomembno, da izberejo nekaj, kar jim popestri spolno življenje. 

Vaše spoznanje iz terapevtske sobe je, da se Slovenci glede dojemanja spolnosti razlikujemo po pokrajinah. 

Med terapevtsko prakso sem popolnoma subjektivno ugotovila, da so ljudje s širokimi vokali bistveno bolj odprti, bolj komunikativni in, kar se seksualnosti tiče, bolj pripravljeni eksperimentirati. To so Štajerci, Primorci, Dolenjci. 


Se Slovenci v postelji poslužujemo nenavadnih spolnih praks kot so svinganje, uporaba igračk, vezanje na posteljo? 

Treba je poudariti, da ni normalnih in nenormalnih spolnih praks. Če si z nekom dolgo časa, tudi seks lahko postane dolgočasen. Zato je za pare pomembno, da izberejo nekaj, kar jim popestri spolno življenje. Lahko uporabljajo različne položaje, različne prostore v stanovanju, različne tehnike. Pri nas je vedno bolj popularno svingerstvo, s čimer ni nič narobe. Med nenavadne spolne prakse prištevamo še vezanje ali t. i. BDSM (Bondage/Discipline, Dominance/Submission, Sadism/Masochism), oblačenje v lateks, visoke pete ali samostoječe nogavice. Pri uporabi teh seksualnih praks nikakor ne gre za patologijo, dokler ni to edino, kar nekoga vzburja. Če katero od teh praks par izvaja in je to samo njuna skrivnost, je to nekaj, kar ju lahko še bolj poveže. 


Ne le, da imata partnerja skrivnost, za katero vesta samo onadva, pravite, da partnerja lahko poveže tudi to, da si ne zaupata vsega. 

Kakšnih deset odstotkov informacij naj vsak partner obdrži zase. Misterioznost je namreč tista, ki naredi partnersko zvezo bolj zanimivo. Moški so lovci, ko plen že imajo, jim to lahko ni več zanimivo, zato potrebujejo nekaj skrivnostnega. Enako velja za ženske. Moški, ki so vedno na voljo in ustrežljivi, ženski znižujejo libido. Tudi ženske si želijo moškega, za katerega se morajo potruditi.

Pravite, da Slovenci spolnost jemljemo preveč resno. 

Treba je biti igriv, zato pri svojem delu uporabljam besedo seksovnik. Ko smo bili otroci, smo se igrali v peskovniku, kjer smo uporabljali različne igračke in se igrali različne igre. Zdaj, ko smo odrasli, ne bi smelo biti nič drugače. Le da uporabljamo drugačne igrače in se igramo druge igre. Igrivost je v spolnosti zelo pomembna.