Lea je imela tri, Suzana štiri. Dobro. Rebeka jih je imela 19. Slabo? Suzana in Lea sta brez težav priznali zdajšnjima partnerjema svoje seksualne izkušnje, tudi Rebeka je povedala resnico o svoji preteklosti, njen partner Alen pa še po treh letih premišljuje o njenem priznanju. 

Ženske se bojijo predsodkov 

»Koliko jih je bilo pred mano?« je vprašanje, ki se pojavi v skoraj vseh partnerstvih. Bo številka enomestna? Dvomestna? Zahodnoevropski raziskovalci so ugotovili, da ima vsak prebivalec velemest od devet do enajst spolnih izkušenj, vendar o njih redko govori. Ženske jih mogoče priznajo najboljšim prijateljicam, partner pa se mora sprijazniti z nižjo številko. Predvsem ženske ne priznajo seksa za eno noči po načelu: pijača, poljub, postelja. Če je takih avantur precej, če ima ženska več dopustniških ljubezni in nepomembnih afer, je resnično priznanje vedno tvegano. 

Samantha iz serije Seks v mestu je neobremenjeno priznala večmestno številko ljubimcev, toda take ženske vzbujajo pri moških neugodje. Z enonočno avanturo bi se še sprijaznili, vse drugo pa so površne izkušnje, ki nikomur ne koristijo. To je značilno moško gledanje in vzrok, zakaj ženske rade zmanjšajo število partnerjev, ko o tem nanese beseda. 

Moški številke napihnejo 

Seveda so tudi moški vprašani po številu predzakonskih ljubezni in tudi ti lažejo, vendar obratno. Številko zvišajo, jo napihnejo in si s tem povečajo svojo tržno vrednost, če se lahko temu tako reče. Seveda ne govorijo o svojih sposobnostih kot ljubimci, o občutljivosti in nežnosti, saj niti ducat izkušenj ne more nadomestiti pomanjkanja ljubezni in čustev. Nabirajo se samo »mehanične« izkušnje, čustveno bogastvo pa se ne veča. 

Čemu se sploh primerjamo 

Ne glede na vse imajo tudi izkušnje svojo vrednost. Omogočajo primerjavo in so neke vrste zagotovilo za kakovost. Primerjave krmilijo naše življenje. Primerjamo se poslovno, estetsko, v kuhanju in oblačenju, primerjamo se v ljubezenskem življenju. Če ne bi imeli izkušenj, ne bi imeli primerjav in velikokrat bi se motili ali ravnali napačno. To velja tudi za seks. 

Toda preveč primerjav zmede in je popolnoma nekoristnih. Raper Bushido se je hvalil, da je seksal s 400 ženskami, pozneje v intervjuju pa priznal, da mu to nič ne pomeni in da je dobil odpor do vseh žensk. Preveč izkušenj torej pripelje v nezadovoljstvo in osamitev. Tudi v času interneta, navideznega seksa in neomejene seksualne svobode.