V zadnjih dneh v javnosti odmevajo očitki ministru za kulturo Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu, nekateri poročajo o poniževanju in hudih psihičnih pritiskih. Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) so premierja Šarca v pismu pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju glede samomora uslužbenca ministrstva za kulturo. Šarec se je z ministrom sestal že v torek ter ga tudi pozval, da se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva. Sum kaznivega dejanja preiskuje tudi policija.

Prešiček, ki vse očitke zavrača, se je srečal s sindikatom Glosa in menda napovedal, da bodo organizirali zbor delavcev, kjer naj bi se iskreno pogovorili o dogajanju, vzpostavili dialog in skupaj odkrili ozadje tragičnega dogodka. Poleg domnevnega šikaniranja v medijih odzvanjajo tudi očitki, da je minister službeni avto uporabljal za zasebne namene. Prešiček naj bi pojasnila glede vseh očitkov pisno podal tudi premieru. Predsednik SD Dejan Židan je o očitkih ministru iz njegovih vrst spregovoril na današnji novinarski konferenci, in sicer je izrazil sožalje ob smrti uslužbenca in pojasnil, da mu je minister tudi izročil predstavil poročilo glede obtožb. Po njegovem bodo storili vse, da ugotovijo ozadje dogajanja, s katerim se sicer ukvarja že tudi policija. Opozoril je tudi, da je minister resnično naredil napako, ker je službeno vozilo uporabljal tudi za prevoz inštrumentov, spoštoval pa bo morebitno oceno premiera, da mora minister zaradi tega odstopiti. 

Tudi večina drugih strank zahteva jasna pojasnila glede izjemno skrb zbujajočega dogajanja na ministrstvu in so si po večini enotni, da bo moral minister ob morebitnih utemeljenih obtožbah odstopiti. Glede očitkov je dokaj miren le predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki ocenjuje, da prevažanje družinskih članov v službenem avtomobilu, kar med drugim očitajo Prešičku, ni nič spornega, nesmiselni pa se mu zdijo tudi očitki glede mobinga.


Kdor se znajde v hudi stiski, naj brez omahovala poišče strokovno pomoč na naslednjih številkah in naslovih: 
112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč) 
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24 ur/dan) 
116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro) 
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj) 
031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24 ur/dan) 
www.tosemjaz.net – pomoč za mlade 
www.zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora