Pobudo za dan moških je leta 1991 dal Thomas Oaster, ki je na univerzi v Missouriju v ameriškem Kansas Cityju vodil center za moške študije. V želji po boljših odnosih med spoloma, je predlagal da se 19. novembra ozremo, kakšen je njihov položaj v družbi. Že naslednje leto so obeležili prvega in od tedaj si mednarodni dan moških prizadeva za šest ključnih ciljev: zdravje moških in dečkov, enakopravnost in izboljšanje odnosov med spoloma, izpostavljanje pomena moške vloge v družini in družbi ter prepoznavanje pozitivnih vzornikov, ta zadnji je tudi glavni slogan letošnjega praznovanja. Če je gibanje #JazTudi na noge spravil ženske povsod po svetu, pa si lahko prav na mednarodni dan moških prizadevamo zmanjšati prepad med enimi in drugimi. Pomembno bi bilo spomniti, da niso vsi moški posiljevalci, na področju spolne zlorabe, pa je za tiste, ki so žrtve, stigma tako velika, da o njej še težje spregovorijo. Strokovnjaki opozarjajo, da so tudi moški večkrat žrtve družinskega nasilja, zato je pomembno, da tudi zanje obstajajo varne hiše. Čeprav zaslužijo več kot ženske, pa slabše skrbijo za svoje zdravje in so velikokrat tarče izgorelosti na delovnih mestih. 

Kako se torej moškim godi v Sloveniji? Predstavljamo vam nekaj številk: 

- Tudi pri nas moški zaslužijo več kot ženske (Po podatkih Evropske komisije plačna vrzel med spoloma v Sloveniji znaša 7,8 odstotka, kar pomeni, da ženske zaslužijo v povprečju 7,8 odstotka manj. Po podatkih državnega statističnega urada so imeli lani najvišjo povprečno mesečno bruto plačo oz. skoraj 2000 evrov moški v osrednjeslovenski regiji, najnižjo oz. skoraj 1600 evrov pa moški v pomurski regiji.) - Manj revnih moških kot žensk (Tudi pri stopnji revščine so bili lani moški na boljšem, saj je bila ta med njimi 12-odstotna oz. 2,5 odstotne točke nižja od stopnje revščine med ženskami. Še bolj je razlika med spoloma vidna pri starih 60 let in več. V tej starostni skupini je stopnja revščine znašala med moškimi nekaj manj kot 12 odstotkov, med ženskami pa nekaj manj kot 20 odstotkov.) 

- Moški slabše skrbijo za svoje zdravje kot ženske (V domove za starejše odhajajo Slovenci nekoliko prej kot Slovenke. Še vedno se ne posvečajo dovolj preventivi raka prostate in testisov, k čemur spodbuja tudi akcija Movember, v kateri si pustijo rasti brke.) - Štirikrat več moških stori samomor (Za posledicami samomora je lani umrlo 327 moških, kar je skoraj štirikrat več kot žensk. Še vedno se namreč premalo moških odloča za strokovno pomoč ob duševnih stiskah.) - Vedno več samohranilcev (Očetje se vse bolj posvečajo družini in otrokom. Pred približno tremi desetletji so bili očete navzoči pri manj kot desetini porodov, leta 2014 pa že skoraj pri 80 odstotkih. Povečuje se tudi število družin, ki jih sestavljajo oče in otroci, enostarševske družine predstavljajo četrtino vseh družin, vsako peto enostarševsko družino pa sestavljajo oče in otroci.)