Ne zapravite življenja

Morda ne bom odgovorila na vaše pismo, kot bi želeli. Upam pa, da boste o napisanem temeljito premislili, saj imate dvainštirideset let, in lahko rečem, da jih je pred vami še enkrat toliko. Vprašajte se, kako živite in kako boste živeli. Pravite, da bi radi imeli še kaj od življenja. Pri tem pa se sprašujete, ali naj obdržite zvezo z moškim, s katerim se občasno dobivate. Seveda je tudi to vprašanje, a vaše življenjsko vprašanje je, ali boste do konca talka zapitega moža. To je bistveno. To se vprašajte.

Odgovor ni dovolj, treba se bo jasno odločiti, da se fizično in formalnopravno ločite. To je edina možnost, da boste lahko imeli še kaj od življenja, kot želite. Vem, da se moža bojite, in razumem vas. Bojite se, da bo uresničil grožnje, s katerimi vas izsiljuje in obvladuje. Grožnja s samomorom je pogosta pri moških v stiski, vendar nimajo moči, da bi kar koli spremenili na bolje. Zato grozijo in valijo krivdo za vse, kar jim gre narobe, na ljudi v okolici, najpogosteje seveda na žene. Tudi vaš mož je tak. Ne posluša zdravnikov, ni sposoben priznati, da je alkoholik, odklanja zdravljenje.

Tudi če se vam smili, mu ne morete pomagati, zato pomagajte vsaj sebi. Zavedajte se, da vam je dano le eno življenje, odgovorni ste, kako ga boste preživeli. Vem, da ste v težkih okoliščinah, a če se boste odločili, da se iz njih rešite in boste uporabili vso notranjo moč, vam bo uspelo. Najprej morate začutiti in verjeti, da ste človeško bitje, ki je vredno boljšega življenja. Pri ljudeh, ki jih poznate in veste, da so na vaši strani, poiščite vire pomoči in opore. Pomoč in informacije boste dobili tudi na pristojnem centru za socialno delo. Pozanimajte se, ali v vaši bližini obstaja skupina za samopomoč družinskim članom alkoholikov. Pomagali bi vam lahko tudi v Ženski svetovalnici v Ljubljani, ker doživljate nasilje, vsaj psihično.

Zberite pogum in naredite končno nekaj zase in za odrasle otroke, ki prav tako potrebujejo pomoč. Tudi oni so zaznamovani s travmami, ki so jih doživljali v otroštvu in so posledica alkoholizma v družini. Ne vem, ali se tega sploh zavedate, a žal je tako. Pogovorite se z njimi. Obstajajo tudi terapevtske skupine, ki so namenjene prav otrokom alkoholikov.

Za konec pa še nekaj besed o vaši zunajzakonski zvezi. Če menite, da odnos dobro vpliva na vaše počutje, če ga doživljate kot pozitivnega in lepega, je to v redu. Če vas ima moški rad, potem vam je v oporo, je do vas spoštljiv, pozoren, sočuten, ljubeč, ga zanimajo vaši občutki in želje ter si želi vaše bližine, tudi kadar nimata spolnih odnosov. Vsekakor prisluhnite sebi. Če boste začutili, da z odnosom niste zadovoljni, da ga doživljate kot breme, da vam jemlje energijo, je bolje, da ga končate.