Spremenite svoj pristop

Kot je razumeti iz vaše pripovedi, sta z možem, vsaj kar se tiče zdravega načina življenja in življenjskih ciljev, precej neusklajena. Vajina sistema vrednot se zelo razlikujeta in ker se stvari ne dogajajo po vaših zamislih, v vas to sproža nelagodje in nezadovoljstvo.

Iz vaše pripovedi na žalost ni jasno, kako to neskladje doživlja mož. Je tudi on tako nezadovoljen? Je v zadnjem času doživel kakšno pomembno življenjsko spremembo? Ima morda zelo naporno službo, ali z njo ni zadovoljen, ali zaradi katerega koli drugega vzroka obstaja možnost, da je depresiven?

Morda je zadovoljen s svojim načinom življenja in cilji. Za vas je pomembno zdravo in aktivno življenje, njemu pa je več do lenarjenja ob gledanju televizije. Mogoče je čisto zadovoljen, da si umije zobe le enkrat na dan, in ne čuti nuje po pogostem umivanju rok. Gre morda za to, da bi ga radi oblikovali skladno s svojimi merili? Nekoliko je nenavadno, da mu poskušate s tem, ko se ženete s številnimi opravili, dati zgled in mu sporočiti, da ne želite, da »prespi« svoje življenje. Mislite, da mož ve, kaj mu sporočate? Dvomim. Ste mu poskušali svoje sporočilo prenesti še kako drugače? Z mirnim pogovorom, ki naj ne bi izpadel kot pridiganje? Na primer tako, da mu poveste o svojih čustvih in frustracijah? Ne razumite me napak: nikakor ne želim zmanjšati pomena vaših občutij. Ta so še kako pomembna. Želim vam le podati drugačen pogled, kot ga vidim kot moški.

Ljudje zelo različno doživljamo smisel življenja. Oblikujemo si ga zelo zgodaj in pod vplivom naših primarnih skrbnikov. Eni čutijo, da se morajo vse življenje potrjevati in dokazovati, drugi pa so zadovoljni z majhnimi užitki, kot je na primer sprostitev ob cigareti in priboljških na kavču. Ali nam nenehno gnanje za cilji res prinaša srečo ali pa gre le za slepo sledenje notranji nuji, nekakšnemu priganjalcu, ki ga nosimo v sebi?

Nenavadno se mi zdi tudi, da sta spolno neaktivna zaradi moževega visokega pritiska. Ali je to zdravniško priporočilo? Iz vaše pripovedi je namreč čutiti željo, da bi bil mož telesno dejavnejši. Spolnost je lahko zelo prijetna telesna aktivnost, ki ima poleg fizičnega vidika tudi številne druge pomembne pozitivne učinke. Zavedajte se, da je zadovoljna spolnost temelj dobrega partnerskega odnosa, in lahko da je vaše nezadovoljstvo deloma ravno posledica neaktivnosti na tem področju.

Kaj lahko še storite? Moža boste težko motivirali s svojim zgledom. Spremembo boste sprožili le tako, da boste spremenili svoj pristop, kakor koli že. Nehajte delati vse namesto njega. Povejte mu, da je prav, da vam pomaga pri gospodinjskih opravilih. Sporočite mu svojo odločitev, da ne boste vseh bremen nosili sami, k čemur nujno sodi tudi trden sklep, da v svojih zahtevah ne boste popustili. Odločitev mu sporočite mirno in nikar ne imejte morebitnih občutkov krivde. Svetujem vam tudi, da nekoliko popustite glede higienskih kriterijev do njega. Osnova za uspešno partnersko življenje je namreč sposobnost sklepanja kompromisov. Želim vam, da boste uspešni pri reševanju partnerskih težav!