Gledalci se bodo verjetno spraševali, vi v predstavi pa odgovarjali na vprašanje, kako nekdo, ki se je rodil kot moški, doživlja menopavzo?

Ne bi rada več govorila o tem, da sem bila nekoč moški. Ali lahko že enkrat dojamete, da sem ženska? Ženska sem že deset let, na živce mi gre, da ves čas opozarjate na to, da sem bila nekoč moški.

No, marketinško je zanimivo, da v predstavi o menopavzi igra transseksualna oseba, to pritegne pozornost …

Ja, ampak nočem se več vračati v preteklost. Poskusite se vživeti v mojo kožo, ni mi lahko. Raje me vprašajte: Salome, ste v menopavzi? To se sliši povsem drugače. Gremo naprej, smo leta 2018, ne leta 2008. Zaradi medijev se ne bom nikoli znebila pečata, da sem bila nekoč moški.

Torej, Salome, ste v menopavzi?

Hvala! Sem kot ženska, ki so ji odstranili maternico. Nimam ne moških, ne ženskih hormonov. Jemljem hormone, da nimam nihanj razpoloženja. Če ne bi jemala hormonov, bi imela vse simptome menopavze. Jemljem estrogen, da sem mladostna, da imam lepo kožo in dovolj energije. Če vprašate mojega zdravnika, sem v globoki menopavzi.

Za te šove sem bila dobro plačana, nisem sodelovala, ker bi hotela biti na televiziji. To dojemam kot delo. Če me bodo povabili in bo plačilo dobro, bom vabilo sprejela.   

Kako se počutite na gledališkem odru, kako potekajo vaje?

Zabavamo se, smejimo, Urška in Zvezdana imata veliko igralskih izkušenj, jaz jih nimam, vesela sem, če me popravita. Med nami je tudi Helena, najboljša slovenska pevka, diva, kraljica. Počaščena sem, da me je Urška Alič povabila k tem projektu v Špas teater. Vedno sem si želela nastopati v teatru, a sem že izgubila upanje, da se bo to kdaj zgodilo. Pravijo, da ko pozabiš na želje, se uresničijo, pri meni to velja. Znana sem po tem, da se rada šalim, na svoj in na tuj račun. Menopavza je za nekatere še tabu, mi se bomo te teme lotili s humorjem. Desa Muck je prevedla tekst, me smo dodale vsaka svoje izkušanje. To ni predstava le za ženske, je tudi za moške, da bodo razumeli, kaj preživljajo njihove žene in mame. Hočemo povedati, da menopavza ni konec življenja.Nastopanje vam sicer ni tuje, a to je predstava, ne performans …

Ja, s Heleno sva vajeni, da imava na nastopih neposreden stik z občinstvom, tu pa občinstva ni. Pogledovali sva proti občinstvu, a zdaj sva se navadili, da tu ni komunikacije s publiko.

Sodelovali ste v različnih resničnostih šovih, bi sprejeli še kako podobno povabilo?

Za te šove sem bila dobro plačana, nisem sodelovala, ker bi hotela biti na televiziji. To dojemam kot delo. Če me bodo povabili in bo plačilo dobro, bom vabilo sprejela.

Tudi jaz sem bila presenečena, ko sem slišala, da bi kdo hotel, da ga enkrat naslavljaš kot moškega in drugič kot žensko, a takšno odločitev spoštujem in v skladu s tem tudi ravnam.   

Kaj je danes drugače kot pred leti za mlade, ki čutijo, da so se rodili v napačnem telesu?

Marsikaj je drugače, bolje. Dolga leta sem bila edina, odpirala sem težka železna vrata za vso drugačnost, ne le za transseksualnost. Očitno je Slovenija potrebovala Salome, mnogim sem dala upanje. Danes mi veliko ljudi piše, pišejo mi tudi starši otrok, ki čutijo tako, veliko pomagam, govorim o operaciji, ki jo v Beogradu opravljajo rutinsko, pri nas se žal šele učijo. Preprečila sem tudi nekaj samomorov. Neko dekle, ki je razmišljalo o samomoru, me je videlo v šovu MasterChef. Pisala mi je in sem ji pomagala. Izdala sem tudi prvo knjigo o transseksualnosti v slovenščini. Ko sem jaz hotela pred leti kaj prebrati o tem v slovenščini ali hrvaščini, ni bilo niti enega vira, tudi interneta ni bilo. Dokler bom živela, se bom borila za pravice vseh. Nihče ni Bog, da bi odločal o življenju drugih. Če si pozitiven in spoštljiv do drugih, v tvoje življenje ne prihajajo več negativni ljudje. Napaka je, da vztrajaš v odnosih, čeprav veš, da ti ob nekom ni lepo. Če te stiska v prsih, ker ti »prijatelj« ne privošči sreče, v takšnem odnosu nimaš več kaj iskati. V mojem življenju ni več nikogar, ob katerem se ne počutim dobro.

Kako pa transseksualci gledate na tiste, ki ne priznavajo binanosti spolov? Za vami so vendarle težke preizkušnje spremembe spola.

V te debate se ne vključujem, ker področja ne poznam, lahko govorim o transseksualnosti. Tudi jaz sem bila presenečena, ko sem slišala, da bi kdo hotel, da ga enkrat naslavljaš kot moškega in drugič kot žensko, a takšno odločitev spoštujem in v skladu s tem tudi ravnam.Rekli ste, da se radi šalite na svoj in tuj račun, tudi iz medijev vas poznamo kot takšno. Je to maska, ki ste si jo nadeli? Ste se raje pošalili iz sebe, kot da bi to naredili drugi?

Včasih sem imela tudi bolj agresivne obrambne mehanizme. Napadala sem, ker sem bila velikokrat napadena. Zdaj nimam več takšnih težav, ker sem ugotovila, da so imeli tisti, ki so me napadli, težave s sabo, ne za mano. Bila sem tarča, odkar sem spremenila spol, nisem več. A če se takrat ne bi zaščitila, danes ne bi sedela tu.

Vam je kdaj žal, da ste svoje življenje izpostavili medijem?

Nikoli. Ker če se o stvareh ne govori, se nikoli nič ne spremeni. Zaradi Salome in Sester se danes lahko drugačni ljudje sprehajajo po cesti. V muslimanskih državah tega ne bodo nikoli sprejeli, ker o tem ne govorijo, a dobro vemo, da LGBT svet obstaja povsod, ne le v Ameriki ali Evropi.

V Slovenijo sem prišla sama, tu nimam družine, bila sem tudi lačna in žejna, a lahko danes rečem, da ni bilo nič od tega zaman. Sem močna, pozitivna, spremenila sem sebe in svoje navade, ugotovila sem, da je življenje lahko zelo lepo.    

Bliža se vaš 50. rojstni dan, ki ga boste praznovali v enem od klubov, kaj pripravljate?

To ni prva tako velika zabava, ki jo organiziram, tudi 40. rojstni dan sem praznovala tako. Tokrat bom slavila 23. novembra v Cvetličarni v velikem slogu kot zvezdnice, skupaj s svojimi oboževalci. Na odru bo šov program, ne smem še razkriti, kdo bo nastopal, a to bodo slovenske pevske dive. Alan Hranitelj mi je zašil čudovito obleko, Alma Rekić bo naredila torto. Prišla bo moja družina, prvič v življenju bodo na kupu vsi, ki so mi pomagali, vsi moji srčni ljudje.

Omenjate slovenske pevske dive, ki so ikone LGBT skupnosti. Ali one naredijo dovolj za sprejetost drugačnosti?

Helena Blagne je gotovo na prvem mestu, vsako leto je ikona tudi tista pevka, ki gre na izbor za Pesem Evrovizije. So pa tudi pri nas pevke, ki so jih nekoč v LGBT skupnosti občudovali, a jih ne več, ker o njih govorijo grdo. Pljuvajo po svoji publiki, to ni lepo.Je 50. rojstni dan tudi čas za bilance ali le še en rojstni dan z veliko zabavo?

Imela sem burno, a tudi trnovo življenje. Bila sem žurerka, naplesala sem se. Končala sem v osebnem stečaju in spet splezala na zeleno vejo. Zdaj zdravo živim, meditiram. Leta spremenijo človeka, do 40. leta le čakaš, kdaj bo petek, da greš ven, potem pa ti postanejo pomembne druge stvari. V Slovenijo sem prišla sama, tu nimam družine, bila sem tudi lačna in žejna, a lahko danes rečem, da ni bilo nič od tega zaman. Sem močna, pozitivna, spremenila sem sebe in svoje navade, ugotovila sem, da je življenje lahko zelo lepo. Vedno sem skušala spremeniti druge, nikoli pa sebe. Ko sem začela spreminjati sebe, se je spremenilo vse. Nisem več ljubosumna, privoščim vsem, pomirjena sem s seboj. Škoda, da se tega nisem spomnila pri 20. letih, a ko si mlad, pač misliš, da si najbolj pameten (smeh).