Za razstrupljanje

Bistra juha iz brokolija in cvetače s timijanom

Bistra juha je bila nekoč jed najrevnejših slojev, s katero so poparili kruh. Sestavine so tako različne, kot so dežele sveta, v katerih jo kuhajo. Bistro juho je zelo preprosto skuhati: zavremo vodo in dodamo zelenjavo, začimbe, zelišča in dišavnice, meso, ribo ali olupke, kosti in druge dele živali, ki bi jih sicer zavrgli. Vse je dovoljeno, saj je cilj tekočini dati čim več okusa. Zelenjavo lahko na koncu poberemo iz tekočine in juho porabimo za kuhanje drugih živil ali pa jo pojemo kot predjed. Če jo skuhamo sami, bomo resnično izkoristili dobrodejne učinke sestavin, ne pa tako kot pri kupljenih jušnih kockah, ki vsebujejo hidrogenirane maščobe, sladkor, ojačevalce okusa in zelo malo zelenjave. Zato nikar ne omahujte in se sami lotite kuhanja dobre bistre domače juhe − po tem receptu ali po lastnem navdihu!

Sestavine za 4 osebe

  • 300 g brokolija
  • 300 g cvetače
  • 1 l vode
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • nekaj vejic timijana
  • 1/2 žličke ingverja, nastrganega ali v prahu
  • poper
  • sol

Priprava

  1. 1Brokoli in cvetačo zrežemo na cvetove, čebulo olupimo in zrežemo na lističe, česen sesekljamo.
  2. 2V loncu na olivnem olju 5 minut pražimo brokoli, cvetačo in čebulo.
  3. 3Prilijemo vodo, dodamo česen, ingver in timijan. Solimo in popramo ter zavremo. Juha naj pokrita rahlo vre 20 minut.
  4. 4Odstavimo z ognja in jo takoj postrežemo ali pa jo shranimo za pozneje, da jo bomo pogreli. Naslednji dan bo še bolj slastna.
  5. 5Če nam ostane tekočina, jo lahko ponovno uporabimo za poširanje ribe ali kuhanje rižote.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE