Raziskava otrokom najbolj prijaznih držav, ki jo vsako leto izvaja U. S. News & World Report v sodelovanju z Wharton School na univerzi v Pensilvaniji, spremlja več dejavnikovv: razvitost javnega šolskega sistema, varnost, enakost spolov, skrb za okolje, družini prijazni zakoni in spoštovanje človekovih pravic. Na vrhu seznama so se ponovno znašle Danska, Švedska in Norveška.

»Omenjene države imajo velikodušen porodniški dopust tako za mame kot očete, brezplačne vrtce in kakovostno javno šolstvo,« je povedala urednica U. S. News & World Report, Deidre McPhillips za CNN.

Na četrto mesto se je uvrstila Kanada, sledijo pa ji Nizozemska, Finska, Švica, Nova Zelandija, Avstralija in Avstrija. Velika Britanija je pristala na 11. mestu, Združene države pa so se uvrstile šele na 18. mesto. Najslabše so se namreč odrezale pri dejavniku varnosti. 

Preberite še več o Danski: 

Najboljša država v splošnem je Švica

V raziskavo je zajetih 73 držav in 65 različnih dejavnikov. Anketiranih je več kot 20 tisoč ljudi v Ameriki, Aziji, Evropi in Afriki. Poročilo The Best Country Report izbira tudi najboljšo državo v splošnem na svetu. Zmagovalno lento je letos prejela Švica, sledi ji Kanada na drugem mestu, Japonska na tretjem, Nemčija na četrtem, Avstralija na petem in Velika Britanija na šestem mestu. Na sedmo mesto so se uvrstile ZDA, ki so se najslabše odrezale pri dejavniku »zaupanje«. 

»Združene države Amerike niso več zaupanja vredna država. Zaupa jim manj kot 50 odstotkov vprašanih v primerjavi z letom 2016,« je izpostavila Deidre McPhillips.

Kaj pa mi? 

Slovenija se je uvrstila na 56. mesto med najboljšimi državami na svetu. Pred nami sta Romunija in Estonija, za nami pa Mjanmar in Bolgarija. Med otrokom najbolj prijaznimi državami pa smo se uvrstili na 31. mesto.  


Preberite še: 

Sanjska služba: oskrbnik od sveta odrezanega irskega otoka