71-letni Jesper Juul je vrsto let trpel zaradi bolečin, proti katerim tudi zdravila niso pomagala. »Boril se je sedem let, sedaj je omagal,« je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal njegov sodelavec Mathias Voelchert, ustanovitelj in vodja nemške veje organizacije Familylab, ki si jo je zamislil prav Danec. Juul je po dolgi in hudi bolezni umrl sinoči na svojem domu v danskem kraju Odder. 

Priznani terapevt je veljal za vodilnega družinskega strokovnjaka in izdal številne priročnike za vzgojo otrok, kot je Kompetentni otrok. Leta 2004 je ustanovil organizacijo Familylab International, ki se je osredotočila na svetovanje staršem pri vzgoji otrok. Izpostavo ima tudi v Sloveniji. Familylab Slovenija deluje v okviru zasebnega zavoda Inštitut za sodobno družino Manami, ki je bil ustanovljen leta 2008. 

Osrednja tema Juulovega dela je bilo načelo enakopravnosti, potem tem pojmom pa je treba razumeti, da imajo otroci in šibkejši iste pravice kot ostali v družbi. »Obveza močnejših je, da poskrbijo za šibkejše, da jih ne izkoriščajo ali slabo ravnajo z njimi,« je njegovo poslanstvo povzel Voelchert. 

Pred dvema letoma smo v Sloveniji dobili prevod njegove zadnje knjige Agresivnost: nov in nevaren tabu, ki na drugačen način obravnava agresivno vedenje otrok. Juul je tedaj o tematiki spregovoril tudi za prilogo Ona. Intervju si lahko preberete tukaj.