Človeka z utemeljenim sumom storitve kaznivega dejanja umora običajno zelo hitro opredelimo za prištevnega oziroma neprištevnega. Za domžalskega morilca se je malodane že naslednji dan začelo govoriti, da je bil v času umora neprišteven. Kako je to mogoče?

Špekulacije o (ne)prištevnosti pred diferentno oceno pristojnega izvedenca so večinoma neumestne. Res je, da so nekatera kazniva dejanja včasih tako bizarna, da bi lahko sklepali o resnejši duševni motnji. A ni vedno tako. Opredelitve sodnih izvedencev glede (ne)prištevnosti istega posameznika so lahko za isti primer različne, diskrepantne celo. Večkrat se zgodi, da se ocene različnih sodnih izvedencev psihiatrične stroke med seboj popolnoma razlikujejo. V pristojnosti sodnika je, da se nato odloči, katero od mnenj bo...

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete ali zakupite dostop do vsebin po meri.

Izbirate lahko med paketi:

ONAPLUS SPLET - Vsebuje neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, do katerih lahko sedaj dostopate za 7,99 € na mesec.

ONAPLUS DIGITAL - Vsebuje neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, vsebuje digitalizirano revijo Onaplus (pdf) in digitalizirano prilogo Ona (pdf), za le 41,99 € na leto.

ONAPLUS PREMIUM - Vsebuje tiskano izdajo Onaplus, neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, vsebuje digitalizirano revijo Onaplus (pdf) in digitalizirano prilogo Ona (pdf), za le 49,99 € na leto.

Celoten prispevek lahko preberete tudi v tiskani izdaji revije ONAPLUS!

Še niste naročeni?

NAROČITE SE