Žena ni vaš klon

Kaj je srž vajinih težav, o tem ne pišete, mislim pa, da to niti ni najpomembneje. Pomembneje je, kako se odzivata na ravnanje drug drugega in kako sta ravnala doslej, da bi svoje težave rešila in uredila odnos. Kot je videti, v tej smeri ni bilo še nič storjenega. Niti razmišljali niste o tem. Ženin predlog o ločenih počitnicah in vzrok, zakaj si jih želi, sta vas prestrašila in spravila v stisko.

Doslej ženinih izjav niste jemali resno. Niti prisluhnili ji niste. Zato ne veste, kaj si želi, čeprav sem prepričana, da se je trudila, da bi vam razložila. Izhajate le iz sebe in svojega čutenja in mislite, da če je vam vajin odnos in način življenja znosen, potem mora žena čutiti prav tako. Ni vam jasno, da ona ni vi. Da je ženska, da je samostojna osebnost s svojimi lastnostmi in individualnostjo, in ne vaš klon. Ne potrudite se vživeti vanjo in jo razumeti.

Kriza v medsebojnih odnosih nikoli ne mine sama od sebe, zato je vaše pričakovanje, da se bo sčasoma vse uredilo, povsem nerealno. Tako razmišljate, ker se s težavami nočete soočiti. Njihovo reševanje zahteva aktiven odnos in zavzeto sodelovanje obeh partnerjev. Dobro je, če si poiščemo strokovno pomoč. Nekoliko ste se streznili šele zdaj, ko ste sprevideli, da žena resno razmišlja o ločitvi.

Zanimivo bi bilo slišati njeno zgodbo o vajinem zakonu in krizi, ki traja že precej časa. Morda vam je že predlagala obisk pri strokovnjaku, a ste to zavrnili. Lahko, da se je naveličala vašega zanikanja in minimaliziranja težav in vidi kot edino možnost le še ločitev. Zdaj, ko vam teče voda v grlo, bi verjetno naredili vse, da bi ostala z vami. Kaj lahko naredite? Predvsem to, da poskusite razumeti in začutiti, kako se ona počuti v vajinem odnosu. Pokažite ji vso pripravljenost in voljo, da se vajin odnos izboljša. Vprašajte tudi sebe, ali je odnos, ki ga imenujete znosen, dovolj dober. Je to življenje ali bolj životarjenje? Ločene počitnice so za vaju lahko prav koristne, če jih bosta oba izkoristila zato, da razčistita sama s sabo. Če se nista že popolnoma odtujila, je še vedno možnost, da prebrodita krizo, če se imata vsaj še malo rada in če si to oba iskreno želita.