Vsakdanji spori imajo lahko globlje vzroke

Tudi danes so v družbi, ki ji pravimo potrošniška, ljudje, ki jim gre nakupovanje na živce. Enostavno ga težko prenašajo. V trgovine jih zanese le takrat, ko je hladilnik že popolnoma prazen ali pa jim v podplatu zeva luknja. Če vaš mož ni take narave, saj pravite, da je včasih potrpežljivo nakupoval z vami, potem gre verjetno za to, da se mu je znižala toleranca. Življenjske situacije, ki jih je do nedavnega z lahkoto prenašal, so mu postale naporne. V pismo niste napisali ničesar o vajinem splošnem odnosu. Pravite le, da je postal pri nakupovanju nepotrpežljiv in nestrpen do vas. Podatki so skopi, zato lahko le ugibam. 

Morda je vaš mož preobremenjen s službenimi obveznostmi, pod stalnim stresom, ki ga ne zmore obvladati. To bi bil lahko vzrok, da čustvene obremenitve, v katere je ujet, z nestrpnim, celo verbalno nasilnim vedenjem razbremenjuje v odnosu do vas. Vajini spori, ki so na videz povsem navadni, imajo lahko globlje vzroke. Skupaj sta že precej časa. V vajinem skupnem življenju se je spreminjal tudi vajin odnos. Ali se tega zavedata? Številnim parom se zgodi, da ob vsakodnevnih obveznostih pozabijo na partnerski odnos. Naporna služba, otroci in njihove šolske in obšolske dejavnosti pa še gospodinjstvo jih popolnoma okupirajo. Partnerja še sama ne vesta, kdaj se začneta odtujevati, ker si ne vzameta časa zase – za odnos, pogovor, skupen prosti čas, rekreacijo, obisk koncerta ali gledališke predstave, za čas, ko sta skupaj sama, drug z drugim, brez otrok. Da lahko ohranita čustveno bližino in jo negujeta, so pomembni pogovori o tem, kaj čutita, kako doživljata drug drugega, kaj si želita, pomembna so doživetja, ki jih lahko delita. Če teh vsebin ni, se pojavi proces odtujevanja. Morda se vama dogaja prav to? Dokler sta si bila dovolj blizu, je vaš mož z veseljem nakupoval z vami, ni mu bilo odveč z vami izbirati oblačila, vas opazovati ob pomerjanju in vam svetovati, katero poudari vašo privlačnost. Zdaj mu je to odveč, ne ljubi se mu, ni mu več zanimivo. Privlačnost, ki jo je nekoč čutil do vas, ni več tako močna. 

Ne glede na vzrok za vedenje vašega moža vam svetujem, da izberete primeren čas in se z njim odkrito pogovorite. Vse možnosti za izboljšanje odnosa so odprte. Morda bosta našla kaj zase v mojem pisanju, na čemer bosta lahko gradila in izboljšala odnos. O nakupovanju pa še nekaj besed. Zelo malo moških je, ki uživajo v tem, da spremljajo ženske na nakupovalnih pohodih. Nekateri kljub temu spremljajo svojo partnerico, čeprav jim je sila mučno in dolgočasno. Nosijo jim oblačila v kabino, jih zamenjujejo, če niso prave velikosti, poleg tega so ves čas bombardirani z vprašanji, na katera še kakšna stilistka ne bi poznala odgovora. Nasvet za vse tiste, ki rade nakupujete v družbi: namesto partnerja vzemite s seboj prijateljico in si privoščite nakupovanje po žensko. Tako bosta zadovoljna oba, vi in mož.