Otrok potrebuje vrtec, vi pa službo

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo, ki kljub vaši edinstveni situaciji, razkriva stisko, s katero se sooča veliko zlasti novopečenih mamic. Skrb za otroka terja veliko energije in časa in lahko se zgodi, da žensko tako prevzame, da pozabi na svoje življenje in vse to, kar je počela pred rojstvom otroka. Če se to zgodi in se zave, da jo to dela nesrečno, je čas, da nekaj spremeni.

Vi ste na dobri poti, saj ste že ozavestili, da potrebujete spremembo. Zapustili ste partnerja in odnos, ki vas ni osrečeval. O njem ne pišete podrobno, zato vam glede tega ne morem svetovati. Vam pa lahko ponudim nasvet glede vzgoje otroka in vašega počutja. Če je vaš otrok dovolj star, da obiskuje vrtec, tega ne omenjate v pismu, bi vam toplo priporočala, da ga vpišete tja, saj si s tem ne boste olajšali le svojega dela, ampak boste naredili nekaj dobrega tudi zanj. Otroci namreč potrebujejo družbo vrstnikov, da se uspešno socializirajo, in vrtec je prvi mejnik na poti do spoznavanja sveta izven lastne družine.

Druga stvar, ki vam jo priporočam, je, da si poiščete službo (pojdite na Zavod, pobrskajte po spletu za ponudbami ali povprašajte znance, morda bivše sodelavce, če vedo za kakšen razpis za delovno mesto). Ko bo otrok enkrat v vrtcu, bo to lažje. Morda vam delo ne diši, tega pravzaprav ne razberemo iz vašega pisma, a zavedati se morate, da delo, kljub obrabljenosti fraze, resnično osvobaja. Včasih je za spremembo počutja dovolj že, da zamenjamo okolje, v službi boste to dobili, predvsem pa boste obkroženi z ljudmi, kar je ključno za to, da navežete nova poznanstva. Številne raziskave so potrdile, da ljudje prav na delovnem mestu spletejo močna prijateljstva, saj so sodelavci tisti, s katerimi, poleg partnerja in družine, preživimo največ časa v našem odraslem življenju. Služba prinaša tudi finančno neodvisnost, ki zelo vpliva na samozavest posameznika, če nas ob tem delo še veseli, pa lahko v življenje res vnese veliko zadovoljstva.

Tretja stvar, ki bi vam jo svetovala, pa je, da razmislite o stvareh, ki so vas nekoč veselile. Morda ste ob rojstvu otroka nanje nekoliko pozabili, a obuditev navad, ritualov in hobijev, ki so nas včasih osrečevali, je lahko izredno blagodejno za naše duševno počutje. Lotite se spet katerega od njih, ali pa morda česa novega. Lahko gre za konjiček, ki bo vključeval tudi vašega otroka in bosta tako še bolj okrepila vez, privoščite pa si tudi kaj, kar lahko počnete čisto sami ali zase, saj je pomembno, da negujete tudi tiste dele sebe, ki niso nujno povezani z materinstvom.  

Če boste ob vsem tem še vedno čutili žalost in stisko, pa vam priporočam, da si poiščete strokovno pomoč. Obdobje po razhodu je namreč lahko zelo težko in pogovor s strokovnjakom vas bo usmeril na pravo pot. Srečno!