Imate priložnost, da si ustvarite lastno družino

Pozdravljeni,

hvala, da ste mi zaupali svojo zgodbo. Moj nasvet je v bistvu preprost, vprašati se morate, kaj vi čutite, da bi bilo najboljše za vašo družino. Velikokrat namreč globoko v sebi poznamo odgovor, a mu ne znamo prisluhniti.

A pojdiva lepo po vrsti. Povsem razumljivo je, da ste se v času nosečnosti prestrašili in poiskali okolje, kjer se počutite najbolj varni, torej doma z vašo primarno družino. A zdaj, ko je to obdobje za vami in vaša hčerka odrašča, vi pa ste verjetno izgubili začetni strah, je odlična priložnost, da svojo pozornost in energijo posvetite tudi čemu drugemu, denimo odnosu s partnerjem in očetom vašega otroka. Odločitve, ki jih boste sprejeli danes, bodo pomembno vplivale na vašo prihodnost, zato ni zanemarljivo, kaj boste storili.

Ob vaši mami ni bilo presenečenj, udobno se je bilo vrniti v okolje, ki vam je tako dobro poznano, zato verjamem, da se zdaj zdi težko zapustiti to varno gnezdo. A vi ste odrasla oseba, ki ima priložnost, da si ustvari in vzpostavi lastno družinsko celico. Če vam to kaj pomeni, potem mislim, da je skrajni čas, da daste še eno priložnost vašemu odnosu s partnerjem. Nič, ne boste izgubili, če boste poskusili živeti skupaj. Obstaja celo verjetnost, da vam bo všeč in boste spoznali, da je to prava pot za vas, vašo hčerko in vašega partnerja. Ne bodite slepi za znake, ki vam jih ponuja življenje. Vaš (nekdanji) partner daje pobudo in zakaj je ne bi sprejeli.

Nosečnost in prva otrokova leta v življenje vsake ženske prinesejo veliko sprememb. V tem času je res dobro, da se osredotočite nase in na otroka in naredite vse, da se oba počutita dobro. Ker otrok v tem obdobju mamo potrebuje dan in noč, je njeno fizično in predvsem psihično zdravje še toliko bolj pomembno. A ko je otrok dovolj star, da lahko začne obiskovati vrtec, mama pa se lahko vrne v službo, postane vse skupaj lažje. Sprememba okolja je že sama po sebi naporna preizkušnja, če se zgodi v času nosečnosti in porodniške pa še neprimerno večja, zato menim, da je bilo dobro, da se niste hkrati soočali z vstopom v materinstvo in življenjem v tuji državi. A zdaj, ko vaša hčerka ni več dojenčica, mislim, da ste dovolj močni in stabilni za nove izzive.

Svetujem vam, da poskusite, a to ne pomeni, da morate hiteti in se preseliti na vrat na nos. Lotite se spremembe po korakih, denimo pojdite najprej k partnerju v Nemčijo na dopust, preizkusite, kako se vaše sobivanje obnese na kratek rok, nato pa se s partnerjem dogovorite o nadaljnjih načrtih. Morda se celo zgodi, da bosta po nekaj takšnih poskusih spoznala, da za vašo družino pravzaprav ni slabo, če vi živite v Sloveniji, on pa v Nemčiji, tudi to je mogoče. A brez tega, da bi oba vlagala v odnos, ne bosta našla rešitve, zapomnite si to. Odnos je živa stvar, in če ga ne negujemo, umre, ne glede na to, koliko fizične razdalje ali bližine je med partnerjema. Želim vam vso srečo!