Čaka vas dolga pot, za katero se bosta morala potruditi oba

Pozdravljeni,

hvala za vaše iskreno pismo iz katerega je mogoče razbrati veliko stisko. Vidim, da imate zelo močno prepričanje, da želi zunanja oseba (tašča) uničiti vašo družino in vladati nad vami. Iz tega, kar ste opisali, je razvidno, da ženina mati zelo vpliva na vaše odnose in da njena prisotnost predstavlja velik izziv, ki se ga bo treba lotiti zelo taktično.

Najprej bi vam svetovala, da poskrbite za svoje zdravje in se osredotočite na odnos z vašo ženo. Škoda je, da niste že prej poiskali pomoči v smeri reševanja vajinega zakona, a menim, da še ni prepozno. Nič čudnega ni, da je ob vseh naporih, ki ste jih doživljali, utrpelo vaše duševno in fizično zdravje, zato je zdaj izredno pomembno, da poskrbite zase. Če se vi ne boste počutili dobro, tudi težav z vašo ženo ne boste mogli uspešno razrešiti. Glede na dinamiko, ki ste jo opisali med vama, bi vam toplo priporočala, da obiščeta partnersko terapijo, saj s prepiri samo izgubljate dragoceno energijo in se že leta vrtite v krogu. S terapevtom boste tudi lažje prišli do rešitve, kako postaviti meje tašči, namreč, tudi vaša žena mora spregledati ta toksični odnos. Če ona ne bo želela narediti spremembe, je bolj malo upanja, da se bo tašča sama oddaljila od vas.

V vašem pismu veliko krivde pripisujete svoji ženi, a rada bi vam povedala, da sta za težave v odnosu običajno odgovorna oba. Kot ste napisali, ste vi v vseh teh letih vložili že veliko truda (pospravljali ste, kuhali, skrbeli za otroke), kar je pohvalno, a morda je vaša žena ob rojstvu prvega otroka doživela veliko stisko pa takrat ni dobila pomoči, ki jo je potrebovala, kar je njen odnos le še poslabšalo. Danes se več govori o poporodni depresiji, a pred leti temu ni bilo tako, zato obstaja možnost, da se je vaša žena takrat soočala z občutki nemoči in zato bila odsotna pri skrbi za otroka. Če je ob tem še poslušala, da ni dobra mati, da nima materinskega čuta, je to samo poglabljalo njeno stisko. Zakaj vam to govorim? Ker mislim, da je prav, da se poskusite z ženo pogovoriti na nežen in neobtožujoč način. Po vsem, kar se je zgodilo med vama, verjamem, da bo to težko, a morda boste s takšnim pristopom naleteli na rezultate, ki jih doslej ni bilo.

Tudi sama verjamem v družinske vrednote in to, da se je za družino vredno boriti, in če ste se resnično odločili, da boste ostali z ženo, vam svetujem, da vztrajate in naredite vse, kar je v vaši moči, da vama bo uspelo. Ne iščite samo napak, gotovo sta imela tudi lepe trenutke in prepričana sem, da ima vaša žena dobre lastnosti, saj drugače ne bi vsa ta leta bili z njo. Pomislite na to in ji dajte vedeti, da vam tako ona kot otroci pomenijo veliko. In ne bojta se zaprositi za pomoč, družinske stiske lahko povzročijo globoke rane, ki jih včasih pozdravi le pogovor s strokovnjakom.

Kar se tiče omenjene prijateljice, pa vam svetujem, da ji ne posvečate misli. Vsak odnos je drugačen, nihče, razen nje in njenega moža, pravzaprav ne ve, kaj je šlo narobe in zakaj sta se razšla. Če gre vaša žena tu in tam zvečer med ljudi, še ne pomeni, da vas bo zapustila, četudi bo v družbi takšne prijateljice. Poskrbite, da bo vajin odnos znova trden in močan, takrat vas ne bo skrbelo, da bi ga zamajale mimobežne skušnjave.