Ljudje so vedno opravljali in bodo to počeli tudi v prihodnje

Če bi želeli, da na vaše vprašanje odgovorim zgolj formalnopravno, potem je rešitev na dlani: če menite, da podjetnika o vas trdita ali raznašata kaj neresničnega, kar lahko škoduje vaši časti ali dobremu imenu, čeprav vesta, da je to, kar trdita, neresnično, ju lahko tožite zaradi obrekovanja. Postopek pred sodiščem zaradi obrekovanja se začne na podlagi zasebne tožbe. Tedaj lahko odvetnik v vašem imenu vloži na pristojno sodišče tožbo zaradi obrekovanja. Seveda s tem »zmaga« še ni zagotovljena, saj to še ne pomeni, da jo boste v vsakem primeru tudi dobili. Že če vam ne bo uspelo dokazati, da podjetnika zavestno širita neresnice o vas, je ne boste dobili in si boste, pravno gledano, položaj poslabšali.

Toda pravo je seveda omejeno in vselej ne ponuja primernih rešitev za raznovrstne medčloveške konfliktne situacije, zato se morda lahko poigrava z mislijo, kako bi v vašem primeru ravnal človek, ki ve, da nekdo trosi laži o njem, a se ne pusti »sprovocirati« na prvo žogo, ampak se na klevetanje odzove premišljeno. Ko govorimo o napadih na čast in dobro ime, se zdi koristno, da bi se (prepogosto) prizadeti Slovenci sem ter tja zgledovali po odzivih Britancev na ta družbeni fenomen. Na obrekovanje se namreč pogosto odzovejo z njim lastnim zdravim odmerkom samoironije. Pred kratkim sem se denimo pogovarjal z znancem, ki je profesor na univerzi v Glasgowu. Ob priložnosti mi je dejal, da je zadnje čase židane volje, saj se v akademskih krogih spet veliko govori o njem, in sicer od takrat, ko si ga je v lokalnem rumenem časniku privoščil eden tamkajšnjih novinarjev, češ da so ga zasačili, ko je odhajal iz lokala v spremstvu brhke mladenke, ki naj bi bila njegova ljubica. To seveda ni bilo res. No, škotski kolega pravi, da je bil novice pravzaprav vesel, saj se zdaj, ko je izvedel, da se zanj zanimajo brhke mladenke, pri šestdesetih spet počuti »very alive« in je njegova akademska kariera spet v strmem vzponu, saj na njegova predavanja hodi čedalje več predstavnic nežnejšega spola. In da je celo ženo znova začela grabiti tista zdrava mera ljubosumja. Pravi, da se je za novinarsko raco uredništvu rumenega medija celo posebej zahvalil.

Če se počutite nedolžnega, bi morda lahko razmislili o tem pristopu, lahko pa podjetnika enostavno ignorirate. Ljudje so vedno opravljali in bodo to počeli tudi v prihodnje, očitno je to v človeški naravi. Zlasti v manjših krajih so takšne šege še posebno priljubljene, zato tega stanja ne boste spremenili niti s tožbo, tudi če bi se razpletla v vašo korist. Lahko se zgodi, da vas bodo potem še raje opravljali.

Predvidevam, da ste dovolj moder in klen možakar, da vas neutemeljeno blatenje ne more kar tako vreči s tira. Moj nasvet je torej – na zadevo raje pozabite in se posvetite delu v korist skupnosti, za opravljanje katerega so vas ne nazadnje izvolili. Tako si boste nedvomno povrnili nekoliko narušen ugled med krajani.