Dobri prijatelji so redkost

Ljudje smo družabna bitja in kakovostni odnosi ključno prispevajo k našemu dobremu počutju. Kakor je razvidno iz pripovedi, nimate težav v navezovanju stikov, ampak v njihovi kakovosti. Najprej so tu prijateljice, s katerimi težko najdete isto valovno dolžino. Pravilno ugotavljate, da večina žensk (to velja tudi za moške) išče sebi podobne prijateljice; takšne s podobnim življenjskim slogom in lastnostmi. Pri vaših letih je večina že postala mati in je potemtakem krog tistih s podobnim življenjskim slogom, kot ga imate vi, precej omejen.

Razočarani ste nad dejstvom, da nekatere hitro pozabijo na stara prijateljstva. Skozi življenje nas vodijo interesi in naj se sliši še tako grobo, ampak družimo se z ljudmi, od katerih največ imamo, na druge pa hitro pozabimo. Raziskovalci socialne psihologije so ugotovili, da tudi ljudi, ki se razdajajo za druge, vodijo sebični motivi. Toda oni, drugače od teh, ki jih vi opisujete, naredijo vsaj nekaj dobrega za skupnost. 

Ljubosumje in zavist sta temeljni človeški lastnosti. Ljudje se nenehno primerjamo z drugimi in za prijatelje si večinoma izbiramo takšne, v družbi katerih se počutimo enakovredne. Izogibamo pa se tistih, ki nam zbujajo občutke manjvrednosti oziroma ki jim zavidamo stvari in lastnosti, ki jih sami nimamo. Verjetno so se vas zaradi vašega življenjskega sloga ali videza, ki ga one nimajo, nekatere prijateljice začele izogibati.

Ob branju vaše pripovedi se mi poraja vprašanje, kakšno vlogo ima vaš mož. Njega ste si izbrali za življenjskega partnerja in poleg ekonomskih in telesnih naj bi vam pomagal tudi pri zadovoljevanju duševnih potreb. On naj bi vam dajal varen pristan, v katerem bi potešili potrebo po druženju in spregovorili tudi o svojih duševnih stiskah. 

Želim vam uspeha pri iskanju sorodnih duš in predvsem, da bi ostali takšni, kot ste, prijazni, lojalni, netekmovalni in odprti. To so čudovite lastnosti, ki jih bodo mnogi znali ceniti.