Osredotočite se na tukaj in zdaj

Pozdravljeni,

zelo mi je žal, ker tudi vi čutite posledice korone. Stroka se vse bolj zaveda, da covid-19 ne predstavlja zgolj fizične nevarnosti za človeštvo, ampak vpliva tudi na naše duševno zdravje. Od izbruha epidemije do danes se je krepko povečalo število ljudi z duševnimi stiskami in težavami, zato vedite, da v svojih občutkih niste sami.

Zdaj nam je že vsem postali jasno, da obstaja velika verjetnost, da bo koronavirus še nekaj časa z nami, zato je največ, kar lahko v tem trenutku naredimo za svoje dobro počutje, to, da se naučimo živeti z njim v novi normalnosti, kot smo že večkrat slišali. Lažje je namreč sprejeti situacijo, ko se z njo sprijaznimo in nato iščemo rešitve, kot pa da se upiramo življenju tu in zdaj in sanjarimo o preteklosti, saj nihče izmed nas ne more časa zavrteti nazaj.  

Kaj lahko torej danes storite vi, da se boste počutili bolje? Namesto da ste žalostni, ker se s prijateljicami ne morete dobiti v živo, jih pokličite, klepetajte z njimi po telefonu, ali se dogovorite za kakšno drugo obliko srečanja. Poiščite rešitev, ki bo ustrezala vsem, tudi tistim, ki se bojijo virusa in jim je nelagodno zapustiti dom. Če vam ni tuja pametna tehnologija, se lahko srečate virtualno, morda vsakih nekaj dni priredite čajanko preko videoklica. Osredotočite se na tukaj in zdaj ter poskušajte biti iznajdljivi, v vas se skriva moč, da iz situacije potegnete najboljše, kar je mogoče, le verjeti morate v to.

Z vami bom delila še eno praktično vajo. Vzemite list papirja in pisalo ter napišite vse, kar vas veseli in osrečuje, tudi malenkosti štejejo. Seznam si nato obesite na vidno mesto, da ga boste vsak dan opazili, in začnite delati na tem, kar ste napisali. Vsakič, ko boste začutili brezup, si privoščite ali se lotite katere izmed stvari s seznama. Boste videli, takoj se boste počutili bolje, saj je zaposleni um, srečen um.

Priporočam vam tudi, da črtate iz svojega življenja, vsaj trenutno, stvari, ki vas spravljajo v slabo voljo. Omejite denimo spremljanje dnevnih novic na le enkrat na dan ali nekajkrat na teden. Nasprotno pa vključite v dnevno rutino kaj novega, morda se lotite kakšne nove spretnosti ali hobija, pogledate več filmov ali preberete več knjig, greste na sprehod v naravo, skratka, osredotočite se na vse tisto, kar vam prižge iskrice v očeh.

Želim vam vso srečo in prijetne ter mirne praznike!