Nikamor v tujino brez zelene karte

Moj nasvet je predvsem ta, da na pot odrineta z zeleno karto. Če se veliko vozimo po tujini, je vselej priporočljivo, da razpolagamo z veljavno zeleno karto, tudi, če gre za države članice EU, še toliko bolj pa to velja v primeru vožnje v državah, ki niso članice EU (ter Švice in EGP). Ta namreč zagotavlja lažje uveljavljanje odškodninskih zahtevkov pri zavarovalnicah.  

Če pride do prometne nesreče v tujini, ki jo je povzročilo vozilo, registrirano v državi, ki ni članica EU oz. EGP ali Švice (v vajinem primeru torej v Črni gori), je zelo pomembno, da si zapišeta čim več podatkov o povzročitelju in motornem vozilu ter od njega pridobita tudi zeleno karto.

Postopek uveljavljanja odškodnine se zna v tem primeru sicer nekoliko zavleči. Če namreč zavarovalnica črnogorskega povzročitelja prometne nezgode nima v Sloveniji svojega korespondenta, bosta morala odškodninski zahtevek vložiti neposredno na zavarovalnico, kjer je zavarovano vozilo, ki je nesrečo povzročilo, ali pa na Biro zelene karte v tisti državi (torej v Črni gori).