Če se boste odločili za vavčer oziroma kredit, mora vsebovati določene varovalke

Hvala za postavljeno vprašanje. Vaš problem žal ni osamljen in je seveda posledica svetovne krize, nastale zaradi pandemije covida-19.

Pravno gledano je tako: glede na to, da ste pri agenciji vplačali tako imenovano paketno potovanje (paketni aranžma), ki pa je bilo odpovedano zaradi izrednih razmer, ste upravičeni odstopiti od pogodbe in lahko od agencije zahtevate povračilo vseh plačil, in to brez plačila kakršne koli odstopnine. Pod izredne okoliščine namreč sodi tudi epidemija oziroma pandemija z boleznijo covid-19, saj je zaradi nje (za zdaj) onemogočeno tako rekoč kakršno koli potovanje.

Ne glede na to pa številne turistične agencije zaradi nezavidljivega položaja, v katerem so se zaradi krize znašle tudi same, številnim strankam ponujajo možnost koriščenja bona (vavčerja, kredita), ki ga te lahko nato izkoristijo v določenem obdobju. Poudarjam, da take ponudbe niste dolžni sprejeti, ampak lahko od agencije še naprej zahtevate vračilo denarja. Govorim seveda strogo legalistično.

Ker pa je seveda vprašljivo, ali so agencije ta hip zaradi krize sploh likvidne, ni nujno, da boste, ne glede na pravno zavarovano pravico, ki jo nedvomno imate, denar dobili. Zato se marsikatera stranka odloči, da namesto vračila denarja sprejme tudi vavčer oziroma kredit, ki ga lahko izkoristi v nekem razumnem obdobju, pri čemer pa mora tudi tak vavčer vsebovati določene varovalke (denimo varovalko pred stečajem turistične agencije). Če boste vseeno vztrajali pri vračilu denarja, pošljite zahtevek zanj agenciji v pisni obliki (lahko tudi po elektronski pošti).

Kar zadeva sklenjeno zavarovanje za riziko odpovedi, pa bi se do njega težko opredelil, dokler ne poznam njegove vsebine, treba je namreč vedeti, konkretno kakšen riziko odpovedi je predmet zavarovanja.