Za dober odnos se moramo truditi vsak dan

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo. Kakšen je dober odnos? To je zelo dobro vprašanje. Dober odnos je osrečujoč, zadovoljujoč in izpolnjujoč odnos. A to je le definicija. V resnici menim, da je odnos nekaj živega, nekaj, kar se nenehno ustvarja, spreminja in na čemer ne smemo nikoli nehati delati. Veliko parov se namreč na določeni točki preneha truditi za odnos in takrat se stvari zapletejo, odnos lahko tudi umre. Zato je pomembno, da se obe strani zavedata, da se za dober odnos trudimo vsak dan in da ni dovolj trud enega, ampak obeh partnerjev.

Dober odnos je odnos, v katerem sta partnerja srečna, ljubita drug drugega, imata zadovoljene potrebe, sta se pa tudi pripravljena pogovarjati in reševati izzive, saj tudi v dobrih odnosih kdaj nastopijo težave.

Pogoj za dober odnos s partnerjem je tudi iskrenost do sebe in do partnerja. Prikrivanje, laži in pretvarjanje ne koristijo partnerju, še najmanj pa nam samim, zato je dobro, da smo v odnosu čim bolj avtentični in jasno komuniciramo svoje potrebe. Pogosto se namreč zgodi, da partner ne more uslišati naših želja, ker mu jih preprosto nikoli ne povemo, ampak pričakujemo, da jih bo uganil ali nam prebral misli. To je zelo tvegana taktika, ki skoraj zagotovo obrodi zamere in konflikte, zato za dober odnos vedno svetujem čim več komunikacije, tudi o stvareh, za katere menite, da so za vas samoumevne, za vašega partnerja namreč morda ne bodo.

Eden izmed najpomembnejših gradnikov dobrega odnosa je tudi zaupanje. Če zaupanja ni, se bo marsikateri dogovor s partnerjem sfižil in ko v odnosu nastopi kriza, se je pomembno vprašati, ali si s partnerjem res zaupata, saj jo bosta brez zaupanja težko prebrodila sama. Dober odnos temelji tudi na zvestobi, in čeprav v različnih partnerstvih obstaja veliko definicij zvestobe, je pomembno, da s partnerjem jasno dorečeta, kaj je za vaju zvestoba in se tega držita. Ko se prekršijo pravila zvestobe v odnosu, kaj hitro skozi okno roma tudi zaupanje.

In kaj storiti, ko v dobrem odnosu nastopi kriza? Seveda, noben odnos ni imun za preizkušnje, in če je odnos dober, bo preživel tudi to, a znova, ne brez truda obeh strani. Ko nastopi kriza je še bolj pomembno, da se s partnerjem čim bolj in čim več odkrito pogovarjata, pa ne samo govorita, ampak tudi prisluhneta drug drugemu. V komunikaciji se izogibajta očitkov in obsojanja ter poskusita drug drugega razumeti, četudi je to včasih težko. In še to, tudi v dobrih odnosih ni nič narobe, če včasih prosimo za zunanjo pomoč. Obisk partnerskega terapevta kaže zrelost, da še nismo pripravljeni obupati, in včasih je mnenje zunanjega opazovalca lahko bolj dragoceno, kot da se s partnerjem sučemo v krogu, iz katerega ne najdemo izhoda.