Spremenite sebe

Vaša zgodba je zgodba mnogo mladih, ki prihajajo k meni po pomoč. Živijo v podobnih družinah, kot je vaša, v njih se preigravajo podobni odnosi. Gre za patologijo posesivnih staršev, ki v najboljši veri skrbijo za svoje otroke, v resnici pa jih dušijo in lomijo. Navadno jih tudi zlomijo in redkim se posreči, da tem strupenim staršem uidejo.

Kontrola nad vami je zanju izraz skrbi, razdajanja za vas, in vsak vaš odpor, upor razumeta kot nehvaležnost. Naložita vam hude občutke krivde, kajti starši zaslužijo vse spoštovanje. Ker sta zelo pobožna, in verjamem, da sta tudi sama odraščala v podobnih razmerah, jima je četrta božja zapoved sveta. Seveda samo prvi del, ki govori o spoštovanju otrok do staršev. Drugega dela, ki govori o tem, naj starši ne grenijo svojih otrok in naj jih pošljejo v svet z blagoslovom, seveda ne poznajo oziroma se njih ne tiče, ker tako in tako izgorevajo za vas v popolni dobroti.

Dejstvo je, da njih ne boste spremenili. Lahko pa »spreminjate« sebe. To pomeni, da poskušate zavzeti drugačno stališče do problema, ga pogledati z drugega zornega kota. Tako problem izgine ali se vsaj zmanjša. Še bolje pa je, da poskušate oditi od doma, če obstaja kakršnakoli možnost. Človek mora izstopiti iz patoloških odnosov, da lahko začne z varne razdalje urejati in predelovati odnos s primarno družino.

Ne vem, ali ste že zreli (ali je že dovolj hudo), da boste ukrepali. Starši namreč ne bodo.

Za začetek preberite npr. knjige Strupeni starši (S. Forward), Upor telesa in Drama je biti otrok (A. Miller) in Otroci alkoholikov in tiranov (A. Perko). Če mislite, da sami ne boste kos problemom, in če vas odnosi doma tako dušijo, da vam ne dajo več dihati, potem bo najbolje, da poiščete ustrezno strokovno pomoč.